Slovenija
103 ogledov

Če so lani padli skozi sito, bodo spet čakali

Učiteljica v šoli Profimedias
Po septembrski sprostitvi osnovnih plač in decembrskih napredovanj naj bi napredovanja v javnem sektorju prihodnje leto spet zamrznili. 2018 bi jim vrnili regres, 2019 pa še polne pokojninske premije. Sindikalni predlog se vladi ne zdi sprejemljiv.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so znova sedli za skupno mizo. Vladni predlog, ki odpravljanje še veljavnih omejitev pri plačah pomika do leta 2020 in predlaga celo nekatere nove, za sindikalno stran ni sprejemljiv, zato so popoldne predstavili svoj predlog.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po srečanju s sindikati dejal, da zadnji sindikalni predlog pomeni v prihodnjem letu dodatnih 247 milijonov evrov oz. še dodatno 5,8-odstotno povišanje plač, ob tem da bo že letos povečanje zaradi napredovanj bistveno večje, kot so bile napovedi.

"To je enostavno tako veliko povečanje, da ga javnofinančno ne bomo vzdržali. V dveh letih ne moremo povečati plače celotnemu javnemu sektorju za recimo 12 odstotkov. To radikalno presega vse, kar si lahko privoščimo," je poudaril minister.

PREBERITE: 

Sindikati so poleg tega, da jih moti premik postopne odprave še veljavnih omejevalnih ukrepov, ki naj bi se po zadnjem dogovoru konec lanskega leta zgodili v leti 2017 do 2019, so nezadovoljni predvsem zaradi napovedane ponovne zamrznitve napredovanj ter podaljšanja neizplačevanja delovne uspešnosti. 

slovenija 16.03.10 Boris Koprivnikar, skupnost socialnih zavodov slovenije, ljub | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Po septembrski sprostitvi osnovnih plač in decembrskih napredovanj prihodnje leto ob že dogovorjenih ne bi bilo dodatnih sprostilnih ukrepov. 

Zamrznitev napredovanj, regres bo

Kot je po zadnjih pogajanjih pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, že sprostitev znižane plačne lestvice in napredovanja, kar bo izvedeno letos, pomeni v prihodnjem letu 110 milijonov evrov dodatnih sredstev in tako presega povečanje plačne mase, ki bi bilo po vladni oceni še dopustno. 

Nova napredovanja v plačne razrede in nazive ter izplačilo redne delovne uspešnosti bi bila v prihodnjem letu zamrznjena. 

2019 bi vrnili polne pokojninske premije

Vlada pa želi v tem letu uveljaviti tudi spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi bi združili oblike nagrajevanja delovne uspešnosti, pri napredovanjih pa določili, da bi bila izvedena z zamikom - namesto z aprilom z januarjem naslednje leto.

Tako v letu 2018 posebnega izplačila napredovanj ne bi bilo, prenesli bi jih v januar 2019, bi pa javnim uslužbencem v tem letu vrnili regres za letni dopust v višini minipalne plače. 

Leta 2019 bi se na raven pred znižanjem vrnile premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, obseg sredstev za delovno uspešnost bi postopno povečali v letih 2019 in 2020.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • blueone 23:17 11.april 2016.

    KVAZI seminarji so zato, da se po črti klientelizma, nepotezima (po domače, predavatelji so prijatelji, sorodniki itd...od visokih državnih uradnikov) troši javni (davkoplačevalski) DENAR.

  • franke 19:27 11.april 2016.

    Tale pizdun KOPRIVNIKAR ,je vsega kriv. DOL Z NJIM.

  • kapibara 19:17 11.april 2016.

    @jakec- Vsi, zaposelni v JU, ki smo prišli iz gospodarstva znamo te ugodnosti ceniti in res je , zato smo "tiho".. vse ostalo drži vodo.. !!