Slovenija
11 ogledov

"Minister preusmerja pozornost"

Zoran Petrovič Gregor Katič
Minister Vinko Gorenak bo od generalnega direktorja policije zahteval prekinitev pogodb z obema sindikatoma. Prvi policijski sindikalist Zoran Petrovič: "Člani so ponoreli, ko so prebrali ta zapis."

Notranji minister Vinko Gorenak je izdal obvezne usmeritve in navodila za delo policije za odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma in pristop k pogajanjem za sklenitev novih pogodb. Predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič to potezo ocenjuje kot preusmerjanje pozornosti, sicer pa v obeh policijskih sindikatih napovedujejo zaostritev stavke.

Stavka se bo zaostrila

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič napoveduje, da se bo stavka policistov "očitno morala zaostriti". Naslednji korak policistov je striktnejše izvajanje stavke, sicer pa Petrovič meni, da je "več kot očitno, da se je Gorenak na policiste spravil samo zaradi referenduma in nadaljevanjem stavke, saj v blogu problematizira to". Ob tem pa pravi, da je "precej zgrešeno, če misli, da bo to kakor koli vplivalo na delo sindikata".

Tudi Uroševič napoveduje zaostritev stavke, ob tem pa dodaja, da bodo to storili zaradi "neodzivnosti vlade in ignoriranja njihovih stavkovnih zahtev, ne pa zaradi Gorenakove napovedi". Uroševič poudarja, da od takrat, ko so policisti napovedali stavko, pa do danes niso dobili nobenih odgovorov, razen posredno "te grožnje".

Odpoved pogodb s sindikatoma že poteka

Policija je na podlagi slednjih že pričela s postopkom odpovedi pogodb, s čimer je generalni direktor policije Janko Goršek na današnjem sestanku že seznanil oba predsednika policijskih sinidikatov, nam je potrdila vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole.

Minister Gorenak je kasneje v izjavi za javnost dejal, da razlog za enostransko odpoved pogodb ni aktualna stavka in referendum, temveč razkošje teh pogodb. Pogodbe bodo tako prekinjene še danes, nove pogodbe pa želi s sindikati skleniti sam, poroča STA.

"Člani so ponoreli, ko so prebrali ta zapis"

Policijska sindikata sta zbrala zakonsko določeno število podpisov za referendum, kar je njuna pravica, ki posledično policistom v smislu izplačila regresa za leto 2012 ne prinaša skoraj ničesar, omogoča pa izplačilo regresa v podjetjih v državni lasti tudi v višini od 1.500 do 1.700 evrov.

To je na svoji spletni strani v prispevku Sindikalnega policijskega razkošja bo konec zapisal minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. "Na ministrstvu se zato sprašujemo, ali policijska sindikata resnično delujeta v korist policistov ali ju vodijo kaki drugi nameni," je še dodal.

S tovrstnim prispevkom se je spravil zelo nizko, meni Petrovič. "To, kar je napisal, je neresnica. Z vloženim zakonom o uravnoteženju financ bi policisti izgubili regres v višini najmanj 199 evrov, večina bi izgubila 364 evrov, policijski inšpektorji pa 528 evrov," pojasnjuje za zurnal24.si.

"Sindikat ne more biti odgovoren, če je vlada predlagala v istem zakonu urejanje regresa za javni sektor kot gospodarske družbe, kar je tako ali tako neustavno in nezakonito," še dodaja.

O statistiki koriščenih ur ...

Policijska sindikata imata z delodajalcem sklenjeni pogodbi o ureditvi medsebojnih razmerij z delodajalcem, v svojem prispevku še piše Gorenak, obe pogodbi pa določata, da delodajalec sindikatoma med drugim zagotovi prostore za delovanje, telefon, internetne povezave, telefaks, osebne računalnike, distribucijo pošte in drugo. Omenjeno pa, da mora delodajalec zagotavljati za sedež vsakega sindikata in za območne sedeže sindikatov.

Ti pogoji veljajo za vse v javnem sektorju oziroma negospodarstvu, ne samo v policiji, pojasnjuje Petrovič.

"Imamo izjemno majhno število sindikalnih funkcionarjev, na policijskih postajah sploh nimamo sindikalnih zaupnikov," dodaja. Kot še pravi, njihov sedež ni v prostorih delodajalca. "Smo dislocirani, ker želimo funkcionirati neodvisno," pojasnjuje.

"Delodajalec po obeh pogodbah zagotavlja tudi najmanj 173.579 plačanih ur policistom, ki delajo izključno za potrebe obeh sindikatov. V letu 2011 so aktivisti za sindikalno delo porabili 64 tisoč ur. Dejansko pa jih je, glede na porabljene ure, v letu 2011 na račun delodajalca samo za potrebe obeh sindikatov delalo 32," navaja Gorenak.

"Mi niti teoretično nimamo toliko ljudi," odgovarja Petrovič.

"Te ure so teoretični izračun. Ure smo porabili tudi za strokovne posvete za policiste, v okviru sindikatov praktično ves čas deluje psihosocialna pravna pomoč. Mi se odzivamo in delamo ves dan. Pogajanja se običajno začnejo popoldne in trajajo do poznih ur, priznane pa so nam navadne ure," dodaja.

"Člani so bili ogorčeni"

Do podpisa novih pogodb, bodo, kot je že včeraj na svoji spletni strani zapisal Gorenak, obema sindikatoma omogočali vse z zakoni in podzakonskimi akti določene aktivnosti, vključujoč s temi akti dovoljeno število ur za sindikalno delo.

"Zaradi pogodb ne bo imelo višje plače teh 120 tisoč ljudi, na katere se sklicuje. Za razveljavitev pogodbe mora biti podan konkretni razlog, ne subjektivna ocena," odgovarja Petrovič.

Takšno odpoved pogodbe Petrovič sicer razume kot poskus oviranja stavke in vplivanja nanjo.

"V nobenem primeru ne bo to vplivalo na potek stavke. Lahko se zgodi, da bomo danes sprejeli odločitev o zaostritvi stavke. Očitno je, da smo jim z referendumskim zbiranjem podpisov pokazali bolečo točko in so zgubili živce. S tem potrjuje, da smo na pravi poti. Če misli, da bomo zaradi tega odnehali, se moti," Gorenaku še odgovarja sindikalist.

Pričakovali so, da bo stavka ostrejša

Ob 14. uri so sicer skupaj z ostalimi sindikati sedli za pogajalsko mizo. "Pričakujemo odgovore in odziv glede zahteve za ločena pogajanja. V zvezi s tem bo potekala tudi skupna seja stavkovnega odbora. Na podlagi današnjih aktivnosti se bomo nato odločali o nadaljnjih aktivnostih," pojasnjuje.

Kakšni pa so kaj odzivi s terena? "V redu. Edino fantje so pričakovali, da bo stavka bistveno ostrejša. A pojasnili smo jim, da gre za stavko, ki je tempirana na daljši rok," odgovarja Petrovič.

Policisti pa so še vedno prizanesljivejši do manjših prekrškarjev. "Policiste smo pozvali, naj uporabijo le najmilejša zakonska sredstva," še pravi sogovornik.

Več o pogajanjih si lahko preberete tu.

Komentarjev 28
  • allstarr111 14:18 24.april 2012.

    Prvo se vsak klic policije plača, ko ti nekdo opraska avto boš pač poklical policijo ki je ne bo precej časa, oni pa od zavarovalnice dobijo plačilo za vsak zapisnik.Ko te ugrizne pes ti ne bo pomagal noben ...prikaži več policaj, pa tudi po ugrizu ti ne more, ker gre vse preko zdravnika pri kateremu si poiskal pomoč.ko se ti obesi nekdo v garaži ga ne bodo sneli policisti ampak ŽALE d.o.o.Ko ti brazilci ukradejo žleb, ti ga niti bog ne more povrnit, kaj šele policija.

  • Veteran 22:18 23.april 2012.

    Temu se lahko reče enostavno in pošteno razmišljanje, čestitam.

  • Veteran 22:16 23.april 2012.

    Klatiš neumnosti ali misliš, da samo policija nekaj dela; kdo pa policijo hrani?!