Slovenija
23 ogledov

Čufer naj bi ukazal pospešeno izdajo obveznic

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Privatizacija je ena od prioritet nove vlade, tako z vidika izboljšanja korporativnega upravljanja kot tudi z vidika javnofinančne vzdržnosti. Se je pa danes zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem obvezniškem trgu znovazvišala.

Finančni minister Uroš Čufer je danes v DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da so si zadali cilj, da bodo s privatizacijo zbrali toliko denarja, kot ga bomo potrebovali za zagon gospodarstva.

Jožef Horvat iz NSi je opozoril, da so država oz. družbe v delni ali stoodstotni državni lasti v preteklosti z nepremišljenimi poslovnimi potezami povzročile siromašenje nekaterih regij. Pri tem je izpostavil Pomurje, ki je pred leti izgubilo svojo samostojno banko, Pomursko banko, te dni pa naj bi bila podpisana tudi pogodba o prodaji Nafte Geoterm, ki je po mnenju Horvata za regijo zelo pomembna.

Horvata skrbi, ker naj bi šla Nafta Geoterm v roke konzorcija Petrol, s katerim imajo v Pomurju po besedah poslanca slabe izkušnje. To po mnenju Horvata dodatno siromaši pomursko regijo, zato je Čuferju zastavil vprašanje, kaj bosta ministrstvo za finance oz. vlada naredila, da ne bo z nepremišljenimi poslovnimi potezami povzročala še večjih razvojnih razlik med regijami in siromašila periferijo na račun osrednje slovenske regije.

Čufer je pojasnil, da Horvatovo vprašanje odraža skrb za regijo, iz katere poslanec izhaja. "Moja skrb trenutno je osredotočena na celo Slovenijo," je povedal minister. Pojasnil je, da so odločitve o prodajah ali nakupih družb v zasebni lasti in selitvah njihovih sedežev v pristojnosti uprav in nadzornih svetov teh družb.

"To je v skladu z načelom dobre korporativne prakse, v katero tudi sam verjamem in v katero mislim, da ne bi bilo prav, da bi vlada posegala," je dejal in dodal, da vlada po zakonu o gospodarskih družbah ne more in ne sme vplivati na odločitve zasebnih družb.

MTS že pri 6,69 odstotka

Ob 10. uri je bila na elektronski borzi MTS že pri 6,69 odstotka, kar je 0,84 odstotne točke nad izhodiščem. Časnik Finance se sicer danes sprašuje, ali je rast obresti posledica neuradnih pospešenih priprav vlade na izdajo obveznic.

Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bil še v ponedeljek le nekaj več kot petodstoten, danes pa se je že močno približal sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki sicer po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Čufer zahteval izdajo obveznic

Finance danes poročajo, da je novi finančni minister Uroš Čufer po njihovih neuradnih informacijah zakladnikom na ministrstvu naložil pospešeno izdajo obveznic. Ob tem se sprašujejo, ali je to razlog za nenadno krepko rast zahtevane donosnosti na sekundarnem trgu.

Obrestna mera se je sicer začela zviševati, potem ko je postalo jasno, da bo moral Ciper v zameno za mednarodno pomoč pristati na zelo ostre pogoje. Ko je sredozemski otok vendarle dosegel dogovor s trojko posojilodajalcev, pa so začeli v tujini špekulirati, da je naslednja v vrsti, ki bi jo lahko dočakala ciprska usoda, Slovenija.

Komentarjev 1
  • Pepe007 14:13 27.marec 2013.

    Privatizacija... Ali ni stranka SD kot glavni razlog za rušenje vlade SDS navajala, da je proti privatizaciji in prodaji naše drage "zlatnine"? Kaj vse se v dveh tednih pozabi...