Slovenija
19 ogledov

Davek tudi umrlim

razno 20.08.13. stara hisa, foto: shutterstock Shutterstock
Lastniki trdijo, da Gurs ni zajel vseh sprememb iz zemljiške knjige in da zato dobivajo obvestila tudi umrli.

"Podatke o spremembah lastništva iz zemljiške knjige (ZK) prevzemamo sproti. Posebej pa podatke o javnem dobru in osebni služnosti. Te smo prevzeli 10. januarja," trdijo na Geodetski upravi RS (Gurs).

Obvestila Gursa z informativnim obračunom davka na nepremičnine so namreč dobili tudi nekdanji lastniki za svojo staro nepremičnino, čeprav so jo prodali, kupili novo in uredili stanje v ZK že pred skoraj petimi leti. Obvestila so prejeli tudi umrli, čeprav so dediči že uredili zemljiškoknjižno stanje – spremenili lastništvo v ZK in izbrisali služnosti (te se iz ZK izbrišejo samo na predlog lastnika, ne po uradni dolžnosti). "Nimajo urejenih transakcij lastništva," trdi Stanka Premru Lovšin iz nepremičninske agencije Casabela.

Na Gursu pa vztrajajo, da "se take neusklajenosti ne bi smele pojavljati". Vendar pa dodajajo, da morajo biti podatki o lastništvu vpisani v ZK, lastnik mora biti vanjo vpisan s pravo enotno matično številko občana (Emšom), v ZK in obeh katastrih (zemljiškem in stavbnem) pa morajo biti enaki identifikatorji. Lahko pa pokojnik kljub temu prejme obvestilo, "če je bil pred tem na podlagi popisa vpisan kot lastnik" priznavajo na Gursu.

Zaračunajo le nad 10 evri

Ob vsem tem pa je Gurs odposlal tudi obvestila z informativnim obračunom davka, ki znaša denimo le deset centov. "Obvestila bodo dobili vsi lastniki nepremičnin in davčni zavezanci," pojasnjujejo na Gursu. Namenjeno je namreč informiranju o podatkih, odmero davka in pošiljanje odločb o njem pa bo izvedla Davčna uprava RS po 1. aprilu 2014. Tam pa so pojasnili, da "davčni organ davka na nepremičnine ne bo odmeril, če davek ne bo presegal deset evrov".

Odkar so odposlali obvestila, se je največ pripomb sicer nanašalo na neurejeno stanje prijav prebivališč na številko stanovanj, ki se ureja na upravni enoti, in na neurejeno stanje glede osebnih služnosti, ki jih je treba urediti v ZK, pravijo na Gursu.

Komentarjev 3
  • dd 10:47 18.februar 2014.

    Totalna neučinkovitost. Jaz sem že 2x klicala, naj popravijo napačne podatke, pa so še zdaj nepravilni. Še slabše, zdaj imam celo napisano, da imam v hiši 2 poslovna prostora. Le kje za vraga pa sta? Jaz jih še nisem ...prikaži več videla.IN ja, delavnica bo samo v LJ, kot da drugi spet ne obstjamo.

  • EuroA4 10:31 18.februar 2014.

    Sej ne rabijo možganov, dokler so ovce za strišt jih bojo strigli, ko bojo pa ovce pršle k pameti, bo sprememba... prej se ne bo nič spremenilo...

  • mrki 07:37 18.februar 2014.

    tole GURSOVO - bando pognat vso na cesto pa naj tam fehtajo!! Zagonili so 20 miljonov pa so evidence u ku...u , zdej pa hočjo da sami spedenamo podatke !! BRAVO - sej ni čudno da pri taki javni upravi ...prikaži večvi država drvi u ku..c !!!! Največja bedarija pa je da nekdo ni napisal številke stanovanja na naslovu kjer stanuje , je pa lastnik stanovanja in je dobil davek po 0,50 % - le kje imajo možgane ???