Slovenija
76 ogledov

Saje: Vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo

Alojz Uran je pozval k človečnosti in sočutju med ljudmi. (Foto: Ivan Župič) Žurnal24 main
Razlog, da se mora upokojeni nadškof Alojz Uran umakniti v tujino, je vprašanje njegovega domnevnega očetovstva, je povedal tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Stres in Uran predtem potrdila dekret iz Vatikana.

Pojasnil je, da gre za preventivni ukrep, dokler se vprašanje ne razreši, ter potrdil, da se Uran seli v Trst. "Gre za vprašanje domnevnega očetovstva, nadškof Uran je to jasno zavrnil. Mislim, da gre za komunikacijski šum med njim in Svetim sedežem in ko bo to vprašanje pojasnjeno, se bo lahko vrnil v Slovenijo," je dejal.

Obenem je zanikal, da bi bila vzrok za ukrep gospodarska ali denarna vprašanja, povedal pa je tudi, da je postopek stekel že v času prejšnjega nuncija.

Tiskovni predstavnik škofovske konference je za TV Slovenija še povedal, da je Uran za razrešitev s položaja ljubljanskega nadškofa zaprosil zaradi težav z zdravjem, "vzporedno pa so se razširile govorice o njegovem domnevnem očetovstvu, kar je zanikal, a so se še naprej širile".

Stres in Uran potrdila dekret iz Vatikana

"Upava, da bo odsotnost pripomogla k pomiritvi in da se bodo nesporazumi pojasnili," sta v izjavi zapisala ljubljanski nadškof Anton Stres in upokojeni nadškof Alojz Uran in tako potrdila dekret o umiku Urana iz Slovenije.

Stres in Uran obžalujeta, da se je ob ponovnih govoricah v povezavi z Uranovim umikom iz javnosti pojavilo "toliko različnih domnev, ki so med katoliškimi verniki in v celotni javnosti sprožile nemir in nezaupanje".

Obžalujeta tudi, da so to nelagodje nekateri izkoristili za ponovno izražanje svojih nestrpnosti in predsodkov do Katoliške cerkve.

Razlogov za Uranov umik nista pojasnila, vendar v tem, da je Uran sprejel navodilo o umiku iz Slovenije, ne vidita kršitve človekove pravice do bivanja v domovini, ampak spoštovanje pravice Cerkve, da klerikom zapove kraj bivanja.

"Vernikom sva hvaležna, da čutijo s Cerkvijo, s škofi in duhovniki, ter jih prosiva, da ohranijo edinost in zaupanje. Verjameva, da bodo vse stiske, ki jih v tem trenutku doživlja Cerkev, okrepile našo krščansko identiteto, zrelost in odgovornost zanjo," sta zapisala.

Bolčina: Dekret o izgonu Urana sploh obstaja?

Cerkveni pravnik Karel Bolčina je pred tem dejal, da ni prepričan, da dekret o umiku upokojenega nadškofa Alojzija Urana iz Slovenije sploh obstaja. Po njegovem mnenju so to lahko samo govorice. Kot je ocenil, je to lahko tudi razlog, da Slovenska škofovska konferenca o tem molči.

Za pojasnila o tem, kaj se je dejansko zgodilo, je po pojasnilih Bolčine pristojen apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Ta pa je trenutno na počitnicah, zato za pojasnila ni dosegljiv.

"Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav," je poudaril Bolčina.

Kot sicer pojasnjuje, prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju, ki naj bi doletela Urana, niti ni tako huda kazen.

Po njegovih ocenah je najstrožji ukrep v Cerkvi odvzem duhovniške službe in suspenz iz kleriškega stanu.

Prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju pa po navedbah Bolčine v Cerkvi med drugim uporabijo v primerih, ko nekdo uči v nasprotju s krščanskim naukom, ko gospodarsko slabo upravlja škofijo, ko se aktivno vmešava v politiko ali tudi v primerih, povezanih s človekovim dostojanstvom, ki se nanašajo na spolnost, splav, trpinčenje ali umor.

Na vprašanje, kaj se zgodi, če nekdo takega ukrepa ne upošteva, odgovarja, da v Cerkvi nimajo policije ali ječ, vendar so vsi obljubili pokorščino.

Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu, da mora Uran čim prej zapustiti Slovenijo, je v nedeljskih Oznanilih župnije sv. Jakob ob Savi objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Razlogi za odhod Urana kljub različnim ugibanjem, med drugim govorice o domnevnem očetovstvu, za zdaj ostajajo skrivnost. Prav tako ni uradno znano, kam natančno naj bi se preselil po dekretu kongregacije.

Odzvala se je tudi varuhinja človekovih pravic

Iz urada varuhinje človekovih pravic so sporočili, da če se bo posameznik v skladu s svojim prepričanjem podredil sporni (in še nepotrjeni) odločitvi cerkvenih organov in se prostovoljno preselil, "pa takšne situacije ne bi mogli opredeliti kot kršitev njegovih pravic".

"V tem trenutku lahko zgolj poudarimo, da nobena organizacija civilne družbe ne more odločati, kako bo posameznik uresničeval svojo pravico do svobode gibanja, ki mu jo zagotavlja 32. člen Ustave RS. To pravico lahko omeji le država z zakonom in pod pogoji, ki jih določa drugi odstavek navedenega člena."

Komentarjev 6
  • Žurnalček 12:49 26.julij 2012.

    Moj predlog. Odhebi Vatikan, ostani v SLO, priznaj in zaživi v normalni družini in se kandidiraj za predsednika, da ne boš ostal brez dohodkov. Sam mal še potegneš v levo in zmaga ti je zagotovljena 100 %.

  • twt 09:02 26.julij 2012.

    Verjemite,da ima za njegov izgon prste vmes nekdo iz domačih logov,ki je blzu Vatikana in ,ki mu ni bil Uran prav ljub.Če bi bilo krivo očetovstvo mislim, da bi bilo veliko far brez župnika.

  • ak 08:57 26.julij 2012.

    živi brez, nihče te ne sili.