Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

Nočni delavci v večji nevarnosti

nočna izmena Shutterstock
Izmensko delo je, še posebno tisto v nočnih izmenah, za telo zelo škodljivo. Povečalo naj bi možnosti za pojav sladkorne bolezni tipa 2, srčno kap in nekatere oblike raka.

Na vse to opozarjajo strokovnjaki iz raziskovalnega središča za spanje v Surreyju, ki so z raziskavo ugotavljali negativne vplive nočnih izmen. Nad hitrostjo in resnostjo poškodb, ki jih telesu povzroči budnost ponoči, so bili presenečeni.

V raziskavi je sodelovalo 22 prostovoljcev, ki so namesto podnevi nenadoma začeli delati ponoči. Z raziskavami in krvnimi testi so raziskovalci ugotovili, da se v telesu ob spremembi ritma pojavi pravi kaos. To, da ima telo svoj ritem, sicer ni nič novega, a z nenadno spremembo naravnega ritma telesu zelo škodujemo, negativne posledice pa se kažejo na hormonskem neravnovesju, telesni temperaturi, poslabšanju atletskih sposobnosti, nihanju razpoloženja, pa tudi na delovanju možganov. Vse to pojasnjuje tudi, zakaj se tako slabo počutimo takrat, ko imamo jet lag (sindrom hitre menjave časovnih pasov), piše BBC News.

"Raziskava je pokazala, da so akutni učinki nočnega dela na telo precej hudi," razlaga Hugh Piggins, raziskovalec z Univerze v Manchestru in dodaja, da je presenetljivo, da so negativni učinki tako hitro opazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.