Slovenija
22 ogledov

Denar je, hrane pa še ni

Rdeči križ Žurnal24 main
Sredstev bo celo več, vendar hrane zaradi birokracije primanjkuje.


Čeprav hrane za socialno najbolj ogrožene v skladiščih humanitarnih organizacij primanjkuje in je Evropski parlament pred enim mesecem že potrdil nov ukrep evropske pomoči, zaradi birokracije nove pošiljke hrane še nekaj časa ne bo. “Ne računamo, da bi hrana v skladišča prispela pred septembrom. Bojim se, da se bo to zgodilo celo kasneje,” pojasnjuje Jožica Ličen s Karitasa, ki poleg Rdečega križa najbolj ogroženim razdeljuje pakete s hrano. Ličnova je odločena, da bodo hrano v prihodnjih mesecih poskušali zagotoviti s pomočjo prostovoljcev in lastnih akcij: “Kot cilj smo si postavili, da ljudje ne smejo ostati brez pomoči.”

Primaknila bo tudi država

Denar za ukrep pomoči v hrani je sicer že zagotovljen in ga bo celo več kot prejšnja leta, saj ga bo poleg Evropske unije (EU) po novem morala primakniti Slovenija (15 odstotkov denarja). Vendar mora ministrstvo za socialne zadeve za začetek črpanja teh sredstev izvesti javno razpravo o programu ukrepa in ga poslati na Evropsko komisijo. Šele nato se bo začelo javno izbiranje dobavitelja hrane in organizacij za razdeljevanje hrane.

Čeprav bo letos denarja več, so na Rdečem križu že opozorili na verjetnost, da bomo letos za isto ceno nakupili celo manj osnovnih živil, saj je v preteklosti za vse članice večino hrane nakupila EU, ki je zaradi količine dosegla nižje cene.

Komentarjev 2
  • Ferluci 08:28 07.april 2014.

    Denarja več, kupili bodo manj!?! Spet bodo veliko zapravljali za lastne potrebe... sicer pa vse, kar je povezano z rdečim je eno sranje.

  • ennanova 08:13 07.april 2014.

    Zakaj ne verjamem Alenki BratušekZakaj ne verjamem, da je gospodarska rast za vogalom, da nam bo vsem že jutri bolje? Ne gre za to, da ne verjamem, ker sem zloben ali ciničen, brezbrižen ali neveden. Gre za to, da ...prikaži več ne morem drugače, ker sem svoboden človek. Kaj to pomeni? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1561-zakaj-ne-verjamem-alenki-bratusek