Slovenija
30 ogledov

Dražje komunalne storitve

Po količinah recikliranih komunalnih odpadkov smo bili glede na evropske statist Žurnal24 main
En mesec po tem, ko je vlada RS dala soglasje za povišanje cen komunalnih storitev, je novi cenik začel veljati.

Cene komunalnih storitev so se danes spremenile v 85 občinah, gre pa za povišanja v razponu od dveh do 400 odstotkov. Nove cene so, kot je zapisala vlada, rezultat nadgradnje posameznih komunalnih storitev ali uvajanja novih storitev zaradi večjega standarda oskrbe in varovanja okolja. Ostaja pa še nekaj nejasnosti, saj naj bi eno komunalno podjetje za isto storitev v različnih občinah lahko zaračunavalo drugače.

 

Podjetja in občine, kjer od danes veljajo nove cene komunalnih storitev

Komunala Zagorje, Komunala Novo mesto, JEKO-IN Jesenice, Saubermacher&Komunala, KSP Ljutomer, KSP Kostak, Komunala Izola, Komunala Slovenj Gradec, Komunala Rogaška Slatina, Občina Komenda in JP Prodnik, Petrol Energetiko, Vodovod Murska Sobota, Komunala Gornja Radgona, JKP Log, Komunala Ptuj, SIM Radenci, Komunalo Sevnica, Komunala Novo mesto, JP Murska Sobota, KP Velenje, VO-KA Celje, JP Slovenj Gradec, Mariborski Vodovod, Komunala Cerknica, Komunala Kranj, Komunala Črnomelj ter Občina Brežice in Občina Dobrovnik.

Za odlaganje odpadkov razlika 16 evrov
Stroški za odlaganje odpadkov so v 85 občinah, kjer je prišlo do spremembe cen, najnižji v občinah Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah, kjer bodo plačevali 2,89 evra na kubični meter. Za iste storitve pa bodo v občinah Domžale, Mengeš, Trzin in Moravče po novem plačevali največ, in to kar 18,81 evra na kubični meter.

Zbiranje in odvoz odpadkov najdražji v Občini Bloke
Velika je tudi razlika pri cenah za zbiranje in odvoz odpadkov. Po novem ceniku bodo za to največ plačevali v Občini Bloke, in to kar 26,02 evra na kubični meter. Občina Škocjan pa bo imela najnižje nove cene, saj bodo tamkajšnji prebivalci plačevali le 4,76 evra na kubični meter.

Razlika pri vodah malo manjša
Malo manjše pa so razlike pri storitvah z vodo. Za čiščenje odpadnih voda od danes naprej v občinah, kjer je prišlo do spremembe cen, najmanj plačujejo v Občini Žirovnica (0,30 evra na kubični meter), največ pa v Občini Cankova (0,87 evra na kubični meter). Za zbiranje, čiščenje in distribucijo vode  največ po novem plačujejo v Občini Šentjernej (0,94 evra na kubični meter), najmanj pa v Občini Dobrovnik (0,31 evra na kubični meter).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.