Avto
34 ogledov

Družine s kombiji v skrbeh za ceno vinjete

Vinjeta Žurnal24 main
Predstavniki družinskih organizacij so na premierja Mira Cerarja naslovili pobudo za sistemsko rešitev cestninjenja kombijev za velike družine in invalide.

Hkrati so predlagali, da se do sistemske ureditve podaljša lani dogovorjena rešitev, da velike družine in invalidi s kombiji za letno vinjeto odštejejo toliko kot lastniki osebnih avtomobilov.

Obljubljene rešitve ni bilo

Decembra lani so družinske organizacije z ministrstvom za infrastrukturo in prostor dosegle dogovor, skladno s katerim so velike družine in invalidi s kombiji oz. z dvoslednimi motornimi vozili z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več (cestninski razred 2B) v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije uveljavljale povračilo razlike do cene običajne letne vinjete za avtomobile. Tako so omenjeni uporabniki za letno vinjeto, veljavno za leto 2014, odšteli 110 evrov, in ne 220 evrov, koliko znaša sicer cena letne vinjete za kombije.

Predstavniki vlade so takrat zagotovili, da bodo tekom leta našli sistemsko rešitev tega problema, kar se ni uresničilo, poudarjajo v družinskih organizacijah. "Tako smo se spet znašli v časovni stiski in brez sistemske rešitve, vinjete za leto 2015 pa bodo čez dober mesec začele veljati," so v pismu premierju Cerarju navedli v Družinski pobudi in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok.

Višja cena vinjete je diskriminatorna

Višja cena vinjete, letna vinjeta za kombije ostaja nespremenjena 220 evrov, v primerjavi s polovico cenejšo vinjeto za osebna vozila, za družine z več otroki, invalide, družine z otrokom s posebnimi potrebami, ki za svoj družinski avtomobil potrebujejo kombi, po prepričanju družinskih organizacij pomeni nesorazmerno veliko obremenitev in diskriminacijo.

Komentarjev 1
  • francl12 16:08 01.november 2014.

    Družine s kombiji v skrbeh za ceno vinjete! REŠITEV: Prodajte kombi, kupite mali avto (kot ga imam jaz), in problema ni več! Višja cena vinjete za kombije NI diskriminatorna, ampak je edina poštena stvar v tej zafurani državi....kot ...prikaži več sem napisal - kupite si manjši avto!Država in družba ni dolžna preživljati družine z celim krdelom otrok! Ali vam jih je mogoče država naredila?