Slovenija
37 ogledov

Elektrika s streh

Elektrika, ki bi jo proizvedli s sončno elektrarno na športni dvorani Skala s po Žurnal24 main
Strehe javnih objektov. Investitorjem služnost za gradnjo sončnih elektrarn.

Občina Pivka bo z ustanovitvijo služnostne pravice potencialnim investitorjem omogočila postavitev sončnih elektrarn na strehah javnih objektov v lasti občine (osnovna šola, vrtec, športna dvorana, občinska stavba ...). “Občina želi s projektom dajati predvsem dober zgled in ozaveščati o pomenu rabe obnovljivih virov energije, odškodnina za služnost pa bo tudi vir prihodka,” pravi župan Robert Smrdelj. Fotovoltaika je sicer predvidena tudi na novem ekovrtcu v Pivki, ki ga bodo začeli graditi letos.

Velik potencial
Elektrika iz fotovoltaike. V Sloveniji je 1.067 šol s 360 tisoč kvadratnimi metri primerno orientiranih površin. Na njih bi bilo mogoče namestiti sončne fotonapetostne elektrarne z več kot 30 megavati moči in s tem proizvesti okrog 32,5 gigavatne ure električne energije na leto. Tako bi izpuste ogljikovega dioksida v letnem obsegu zmanjšali za 42 tisoč ton.

 

Na vrtcih in kotalkališču
“Pri novih objektih se za fotovoltaiko odločamo že v fazi projektiranja. Predvidena je denimo na novogradnjah vrtcev Ciciban in Prvačina,” odgovarja Vladimir Peruničič z Mestne občine Nova Gorica. Glede obstoječih šol pa pravi: “Naredili smo popis streh in se pogovarjamo, katere bi bile primerne za postavitev sončnih elektrarn, potencialnim investitorjem bo podeljena služnost.” Na novogoriški občini so nameravali sončno elektrarno postaviti tudi na strehi občinske stavbe, a so glas dvignili arhitekti. Zdaj pripravljajo odlok o varovanju stavbe, zadnjo besedo pa bodo imeli svetniki. Sončna elektrarna pa bo do poletja zgrajena tudi na solkanskem kotalkališču, ki ga namerava krajevna skupnost prekriti, z zasebnim investitorjem pa je sklenila služnostno pogodbo za elektrarno.

V piranski občini pa, kot so nam odgovorili, pripravljajo projekte za sončno elektrarno na strehi Športne dvorane v Luciji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.