Šport > Nogomet
218 ogledov

Nekdanji reprezentant na sodišču

Sport 04.07.12, nogomet, mura, fabijan cipot, foto: www.alesfevzer.com Žurnal24 main
V Murski Soboti so se začeli sodni procesi proti nekdanjim vodilnim v Nogometnem društvu Mura 05, ki naj bi opeharili številne upnike, ter proti vodilnim javnega podjetja Komunala in njenim nadzornikom, ker so nogometašem posodili denar, ti pa ga niso vrnili.

V četrtek je na okrožnem sodišču v Murski Soboti potekal predobravnavni narok proti Miroslavu Topiću in Nataši Horvat Barič, oba sta nekdanja predsednika kluba, in Fabijanu Cipotu, nekdanjemu kapetanu nogometašev Mure 05.

Horvatova in Cipot sta obtožena goljufije, ker sta januarja 2013 z dobitnikom evropske igre na srečo podpisala posojilno pogodbo za 35.000 evrov, ki naj bi jih Mura vrnila, ko proda perspektivnega igralca, vendar je slednji zaradi dolgov odšel iz kluba, posojila pa tako niso vrnili. Horvat Baričevi tožilstvo očita tudi kršitve pravic delavcev, ker kot predsednica Mure 05 nogometašem ni plačevala obljubljenih obveznosti.

Topić se je opravičil in na narok ni prišel, Horvat Baričeva in Cipot pa sta krivdo zanikala. Tožilstvo jima je v zameno za priznanje krivde ponudilo pogojne kazni - Horvat Baričevi deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in Cipotu pet mesecev s preizkusno dobo enega leta.

Sodišče bo pred začetkom sojenja razpisalo še predobravnavni narok za Topića, ki mu tožilstvo očita, da je Mura 05 pod njegovim vodstvom številne upnike opeharila za vsaj četrt milijona evrov, da so nogometaši v času njegovega predsednikovanja ostali brez 36.000 evrov, državni proračun pa prikrajšan za 118.000 evrov. Klub igralcem ni izplačeval plač in prispevkov, državi pa ne davka. Topić je ob oškodovanju upnikov in kršitvi temeljnih pravic delavcev obtožen še poslovne goljufije ter ponarejanja in uničenja poslovnih listin.

Decembra 2012, ko Topić ni uspel rešiti kluba, ga je za pol leta nasledila Horvat Baričeva, junija 2013 pa Mure 05 ni bilo več med nogometnimi klubi.

Komunala proti NŠ Mura

Danes bi se morala nadaljevala obravnava v tožbi Komunale proti NŠ Mura, ki je bila naslednica propadlega Športnega društva nogometne šole Mura 05 in ND Mure 05. Komunala terja plačilo 198.000 evrov od 250.000 evrov posojila, ki ga maja 2012 posodila soboškim nogometašem, a ga do danes niso vrnili, čeprav bi ga morali v dvanajstih mesecih. Zaslišati bi morali Katjo Prijol, ki je med Topićevim vodenjem ND Mura 05 skrbela za računovodstvo kluba, vendar se je opravičila in obravnave ni bilo.

Prejšnji direktor Komunale Drago Šiftar je na tem procesu povedal, da je le sprejel odločitev nadzornega sveta, ki je moral dati soglasje, in da je šlo za znesek, pri katerem kot direktor ni mogel sam odločati, nadzorni svet pa je po njegovih beseda očitno izvršil le to, kar je od njega zahteval lastnik, torej soboška občina, in njegov predstavnik župan Štihec. Za Štihca je tudi povedal, da je prihajal na Komunalo ter grozil in izsiljeval zaradi posojila.

Topić pa je pojasnil, da so NŠ kot samostojno društvo ustanovili, ker so se bali, da bo članska ekipa zaradi dolgov šla v stečaj, to pa bi pomenilo tudi konec za mladinski pogon, bo ustanavljanju šole pa naj ne bi bilo govora o denarni pomoči.

Dolgovi ND Mura 05 so po njegovem nastali pred ustanovitvijo ŠDNŠ Mura 05, za licence za evropska tekmovanja so morali zadostiti finančnim kriterijem, zato so za pomoč prosili župana Štihca, z upravo Komunale pa se dogovorili, da bo ND Mura 05 vrnilo posojilo v štirih obrokih, ko dobijo denar od evropskih tekem.

Ker je imelo to društvo blokiran račun, je bilo posojilo nakazano na račun ŠDNŠ Mura 05, s tem pa poplačani igralci, trenerji in drugi dolžniki, je povedal Topić in dodal, da so vsa nadaljnja nakazila Nogometne zveze Slovenije in Uefe prihajala na račun ND Mura 05, ŠDNŠ Mura 05 pa so zaradi nogometne šole kot pogoj potrebovali za igranje v domačem in evropskem tekmovanju.

Zastopnik Komunale Daniel Katalinič je ob tem zagovarjal stališče, da bi posojilo morala nedvomno vrniti NŠ Mura, naslednica ŠDNŠ Mura, s katero je Komunala podpisala pogodbo o nakazilu denarja, zagovornik ŠDNŠ Mura Dejan Rituper pa nasprotno, da je bila to navidezna pogodba, ki nima učinka med pogodbenima strankama.

Nadaljevanje v Mariboru

Komunala pa toži tudi svojega nekdanjega direktorja Draga Šiftarja. Očita mu, da je v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja in brez ustreznih zavarovanj dal društvu omenjeno posojilo. Vendar pa bo tožba počakala na razplet kazenskega postopka, v katerem sta obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev Šiftar in prejšnji župan občine Murska Sobota Anton Štihec, takratni člani nadzornega sveta Komunale pa pomoči pri tem kaznivem dejanju.
V tej zadevi je obtožen tudi nekdanji predsednik tako propadlega ND Mura 05 kot njegove naslednice NŠ Mura Miroslav Topić. Obtožnice so pravnomočne, ker pa je soboško sodišče nadrejenemu mariborskemu predlagalo, da v tem primeru ne bi razsojalo, ker sta dva obtožena nadzornika Komunale sodnika porotnika v Murski Soboti, bo sojenje v Mariboru.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.