Šport
19 ogledov

Slavljenka Mura ugnala Udinese

Tekma Mura - Udinese
1/11
Simon Maljevac
Ob praznovanju 90. obletnice ustanovitve kluba so nogometaši Mure v domači Fazaneriji gostili mlado zasedbo Udineseja in jo ugnali z 2:1 (1:1).

Nogometni klub iz Murske Sobote je bil ustanovljen 16. avgusta 1924, ko so na ustanovnem občnem zboru v dvorani hotela Dobraj v okviru športnega kluba Mura ustanovili več odsekov, med njimi tudi nogometnega. Za prvega načelnika nogometnega odseka je bil izbran Franc Ramovž, klub pa je prvo prijateljsko tekmo odigral že 31. avgusta 1924 z moštvom SK Maribor. Prekmurski velikan se lahko pohvali s pestro zgodovino v kateri je nanizal kar nekaj lovorik, pa tudi grenkih trenutkov. 

Tri pokalne lovorike

Ena najuspešnejših sezon v zgodovini kluba je bila zagotovo 1967/68, ko se je Mura uvrstila v 
jugoslovansko drugo zvezno nogometno ligo zahod, leta 1975 je prvič postala tudi pokalni prvak 
Slovenije, kar ji je uspelo tudi deset let kasneje, po razpadu Jugoslavije pa je krojila vrh v slovenskem prvenstvu. Eden izmed najsvetlejših trenutkov v dolgoletni zgodovini kluba iz Murske Sobote se je zgodil leta 1995, ko so Muraši pod vodstvom dalmatinskega trenerja Marina Kovačića osvojili pokalno lovoriko, sledil pa je padec in Mura je leta 2005 ostala brez prvoligaške licence, tako da je pod novim imenom ND Mura 05 začela z nastopanjem v 3. SNL.

Šimundža klonil šele proti Laziu

Vzponi in padci so se nadaljevali tudi v zadnjih devetih letih, saj so se Murskosobočani že v sezoni 2010/11 ponovno prebili med elito in leto kasneje pod vodstvom aktualnega trenerja Maribora Anteja Šimundže osvojili tretje mesto ter mesto v evropskih pokalih, kjer so se prebili celo do zadnjega predkola Evropske liga v katerem jih je izločil Lazio, nato pa je ponovno prišlo do velike krize. Naposled je nogometna šola Mure ustanovila člansko ekipo, ki je v sezoni 2013/2014 pričela s tekmovanjem v 1. SML Murska Sobota in se hitro prebila v 3. SNL, skupno pa v klubu trenira kar 160 nogometašev.

Udinese polepšal praznik

Obisk kluba iz Vidma pomeni le enega izmed množice zanimivih dogodkov ob praznovanju obletnice kluba, obračun proti slovitim tekmecem pa je lepo napolnil tribune stadiona Fazanerija. Skoraj 1500 ljubiteljev okroglega usnja je v pravem poletnem vremenu spremljalo zanimiv obračun, v katerem so gostje nastopili v kombinirani zasedbi, pretežno sestavljeni iz nogometašev mladinske zasedbe, ki so jo okrepili mlajši igralci članske ekipe. Domačini so pod vodstvom legende kluba Franca Ciferja hrabro začeli, a so se mladi Italijani hitro izkazali kot zelo kakovostna zasedba in v 25. minuti preko Brazilca Leandra Do Nascimenta zasluženo prišli do vodstva. Sledil je odgovor domačih nogometašev, ki so z zadetkom Luke Ciglariča iz prostega strela v 31. minuti izenačili, isti igralec pa je v 47. minuti postavil končni izzid.

Praznovanje 90. obletnice se bo zaključilo 5. septembra s slavnostno akademijo v Gledališču Park v Murski Soboti, ko bo premierno prikazan dokumentarni film o pestri zgodovini kluba. "Obljubljamo marljivo in pregledno delo, vendar sami ne bomo zmogli. V okolju si počasi vračamo zaupanje, ki so ga nekateri preprosto poteptali," pravijo v vodstvu kluba, ki si srčno želi ponoven vzpon med najboljše.

NŠ Mura : Udinese Primavera 2:1 (1:1)

Začetni postavi:
Mura: Vičič, Madun, Šeruga, Kozar, Kocbek, Celec, Hozjan, Korpič, Poredoš, Eduam, Ciglarič.
Udinese Primavera : Perisan, Bonilla, Puntar, Borgobello, Riccardi, Guizzo, Sana, Hautzinger, Do Nascimento, Armenkas, Puto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.