Gorenjska
54211 ogledov

Kje bo stala nova slovenska bolnišnica: "Odločitev je lahka!"

Splošna bolnišnica Gorenjske Kranj projekt MOK
Župan Rakovec je ostalim gorenjskim županom predstavil razloge, zakaj je Kranj edina logična izbira za novo Splošno bolnišnico Gorenjske.

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec je na pobudo župana občine Cerklje na Gorenjskem Franca Čebulja županom enajstih gorenjskih občin, ki so že jeseni leta 2021 podpisali pismo podpore novi regijski bolnišnici v Kranju, ter še županji in županom sedmih občin na meji z gorenjskimi občinami poslal pismo z najnovejšimi informacijami glede primernosti Kranja za gorenjsko regijsko bolnišnico.

Pozval jih je, da s svojimi dejanji in javnimi nastopi izražajo podporo lokaciji Splošne bolnišnice Gorenjske v Kranju.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Še ena etapa Gorenjska Kam bodo Gorenjci hodili, ko bodo poškodovani ali bolni

Ministrstvo za zdravje je pred kratkim naročilo analizo, na podlagi katere naj bi določilo lokacijo nove gorenjske regijske bolnišnice. Kot ugotavljajo na MOK, gre za prvo analizo, ki jo je naročilo ministrstvo in ki preverja dejansko stanje na vseh treh možnih lokacijah. Poleg Kranja si namreč za novo bolnišico prizadevajo tudi v Radovljici, na Jesenicah pa so prav tako prepričani, da bi morala nova bolnišnica ostati pri njih.

MOK je zadovoljen, da se bo država prvič resneje vključila v proces izbire, saj da zdravstveno ministrstvo s tem prevzema aktivno vlogo.

Rakovec: odločitev je lahka

Župan Rakovec je prepričan, da je odločitev ministrstva lahka, saj je ob upoštevanju vseh argumentov Kranj najboljša izbira. "Menim, da gre za lahko odločitev ministrstva. Kranj s sosednjimi občinami predstavlja daleč največjo koncentracijo ljudi in poselitve na Gorenjskem. Hkrati ponuja najbolj dostopno lokacijo vsem Gorenjcem in še številnim prebivalcem severnega dela osrednje Slovenije," je poudaril Rakovec.

V novi ambulanti, od leve zobozdravnica dr. Cvetko in sestra ga. Erbežnik, ravnateljica Rakovec in direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, na stolu župan Matjaž Rakovec | Avtor:

MOK v svojih argumentih izpostavlja lastniško strukturo zemljišč na predvideni lokaciji na Zlatem polju, kjer je več kot polovica predvidenih zemljišč že v javni lasti, z lastniki preostalih zemljišč pa so sklenjena pisma o nameri prodaje za potrebe gradnje bolnišnice.

MOK izpostavlja še bližino komunalne infrastrukture, drugih pomembnih javnih ustanov (zdravstveni dom, gasilci, dom za starejše, varovana stanovanja), razvejano prometno infrastrukturo in dobro organiziran javni potniški promet. Avtocesta je po mnenju MOK dovolj blizu za dobro povezavo, a hkrati ravno prav oddaljena, da njen hrup ne bo motil delovanja bolnišnice. V neposredni bližini regijske bolnišnice v Kranju je predvidenih najmanj 500 novih stanovanj, kar predstavlja tudi možnost bivanja bodočim zaposlenim, je še nanizano v sporočilu za javnost. 

MOK: V skladu s temeljnim razvojnim aktom je lahko samo kranjska lokacija

Jeseni leta 2021 so pismo podpore za bolnišnico v Kranju  podpisali župani naslednjih občin: Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas - Poljane, Jezersko, Kranj, Naklo, Preddvor, Šenčur, Škofja Loka, Tržič in Železniki. Župan MOK Rakovec pa je poleg naštetih tokrat za javno podporo zaprosil še županjo občine Domžale ter župane občin Kamnik, Komenda, Medvode, Mengeš, Vodice in Trzin. Lokacija regijske bolnišnice v Kranju bi bila namreč primerna tudi za prebivalce teh občin. Še več, z lokacijo v Kranju in preusmeritvijo vsaj dela pacientov iz teh občin iz UKC Ljubljana v Splošno bolnišnico Gorenjske Kranj bi močno razbremenili UKC Ljubljana in s tem med drugim poskrbeli tudi za krajšanje čakalnih vrst.

Poleg podpore enajstih od skupaj osemnajstih gorenjskih občin in pričakovane podpore še sedmih občin severnega roba osrednje Slovenije je podporo lokaciji bolnišnice v Kranju izrazilo tudi Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS), ki se je oprlo na Strategijo prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki določa dolgoročne strateške cilje države.

Ta določa zagotavljanje enakopravnega dostopa do storitev splošnega pomena v središčih, ki so razvrščena v štiri ravni. Kranj sodi v središče druge ravni, bolnišnična dejavnost pa je predvidena v središčih od prve do tretje ravni. Po tem kriteriju je zgolj lokacija bolnišnice v Kranju skladna s temeljnim strateškim aktom razvoja Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • ico8 13:03 21.marec 2024.

    Koliko generacij bo prej pod ruso, predno bo sel prvi pacient na………..cakanje!

  • Gandolf 20:45 20.marec 2024.

    Občina Žiri ne podpira te pobude? Zanimivo.. Ena bolj oddaljenih občin in si ne želi bližine bolnice...Bolano!

Sorodne novice