Gorenjska
14805 ogledov

Novo sosesko naj bi začeli graditi leta 2023

Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj
1/5
AR3DE in Protim Ržišnik Perc Zaenkrat le "na papirju" - Kranjska iskrica bo nova urbana stanovanjska soseska. Med objekti, poudarjajo arhitekti, se preliva javni prostor v zelenju, poln intimnih kotičkov, prostorov za varno igro otrok, prostorov za srečevanjein na obrobju tudi prostorov za športne dejavnosti.
"Kranjska iskrica vam bo nudila različne segmente udobja za vse generacije: lepa, svetla stanovanja, izdelana po sodobnih smernicah razvoja, navdihujoče umirjeno in zeleno okolje z bogato paleto priložnosti in možnosti za rekreacijo, bližino nakupovalnih središč in obilo zabave tako v okoliški naravi kot bližnjih kino dvoranah, gledališčih, bowling centru..." Tako so danes na novinarski konferenci v inkubatorju Kovačnica predstavili bodočo sosesko s 396 stanovanji na degradiranem območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn in nekdanje mlekarske šole ob Delavskem mostu.

Kot je pojasnil vodja projekta Kranjska iskrica, Žiga Škerlavaj, arhitekt iz podjetja INR, d. o. o., bodo predvidoma sredi prihodnjega leta začeli z gradnjo 263 stanovanj, takoj nato v drugi fazi pa še 133 stanovanj. Za gradnjo, ki jo financira podjetja Emeco nepremičnine d. o. o., sicer še nimajo pravnomočnega integralnega gradbenega dovoljenja, za katerega so podali vlogo na ministrstvo za okolje maja 2021. Zaradi tega tudi še niso mogli izbrali gradbenega izvajalca."A pridobivanje gradbenega dovoljenja je v zaključni fazi ... Sama gradnja naj bi trajala dve leti in pol, tako da bi bila nova soseska Kranjska iskrica končana v letu 2025," je dejal in v nadaljevanju dodal, da to, da je pridobivanje gradbenega dovoljenja res v sklepni fazi, dokazuje tudi že plačan komunalni prispevek. Investitor, to je podjetje Emeco nepremičnine, d. o. o., je namreč že nakazalo Mestni občini Kranj 1,5 milijona evrov komunalnega prispevka, medtem ko je investicijska vrednost soseske 44 milijonov evrov.

Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj | Avtor: M. Ha. Žiga Škerlavaj M. Ha.

Škerlavaj se je ob tej priložnosti zahvalil strokovnim službam na Mestni občini Kranj in tudi vodstvu občine za izjemno dobro sodelovanje. Kot je dejal, je investitor pri pripravi projekta sodeloval z Mestno občino Kranj, da bi bila nova soseska usklajena z občinskimi prostorskimi plani. Občina in investitor sta skupaj objavila tudi natečaj, na katerem je bila izbrana rešitev projektantskega biroja Protim Ržišnik Perc.

Urška Pollak iz Skupine Protim Ržišnik Perc je povedala, da so bili z razmerami oziroma priložnostmi in omejitvami, ki jih ponuja lokacija, zelo dobro seznanjeni, saj je njihov biro sodeloval že pri načrtovanju soseske Kozolci na tem istem območju Kranja. Skozi leta so se seveda razmere blizu nakupovalnega centra Qlandia uredile, največja prednost lokacije pa je, kot so poudarjali danes na predstavitvi, hitra dosegljivost starega mestnega jedra, v bližini so tudi šola in vrtci.

Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Območje soseske so arhitekti razdelili na stanovanjski del in na del, ki bo s trgovskim in poslovnim programom deloma javen.
V polodprtem delu bodo trije bloki stanovanj, od tega dva bloka najemnih oskrbovanih stanovanj, s katerimi bo upravljal Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Gre za skoraj 60 stanovanj in skupne notranje ter zunanje prostore za druženje. V tretjem objektu bo 18 stanovanj, namenjenih trgu. Na tem območju bodo še živilska trgovina (znano je že, da bo Lidl) in dva poslovna prostora za storitveno dejavnost.
Na drugi strani delilne ceste bodo po trije bloki s po 35 stanovanji in štirje bloki, pri čemer bo v vsakem od njih od 44 do 59 stanovanj.
V podzemni garaži bo 520 parkirnimi mest, ki bodo razdeljena na sektorje, 100 parkirnih mest pa bo zunanjih in javno dostopnih, med njimi jih bo 10 opremljenih s polnilnicami za električna vozila. V spalnem delu naselja bodo urejene zunanje zelene parkovne in igralne površine.

Župan Matjaž Rakovec je dejal, da se potrebe po stanovanjih v Kranju med 1000 in 1500 stanovanjskih enot in napovedal, da bodo do leta 2026 v gorenjski prestolnici zgradili vsaj 1000 novih stanovanj, prav tako je napovedal nadaljnje vlaganje v infrastrukturo ter med drugim omenil preureditev objekta nekdanje trgovske šole v podružnico osnovne šole in dograditev vrtca Sonček iz trioddelčnega v sedemoddelčnega. Glede nove soseske Kranjska iskrica je razložil, da je prav on stopil v stik s potencialnimi investitorji in da je izjemno vesel, da se je lokalno podjetje lotilo naložbe. Sama arhitektura pa ga, kot je dejal, spominja na Dunaj.

Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj | Avtor: AR3DE in Protim Ržišnik Perc AR3DE in Protim Ržišnik Perc

Veliko zgodovine

Decembra 2010 (se pravi, da mineva že 12 let!) so začeli ob Cesti 1. maja na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn v Kranju rušiti propadajoče zgradbe. Lastnik večjega dela zemljišča je bila družba ABCFIN, članica skupine Poteza, drugega dela, to je območja biotehniške šole oziroma nekdanje mlekarske šole, pa Mestna občina Kranj. Projekt nove poslovno-stanovanjske soseske Kozolci, kot so ga zamislili v arhitekturnem biroju iz Londona, je bil vreden 60 milijonov evrov, zgradili pa naj bi devet stanovanjskih objektov oziroma 395 stanovanj, poslovni inkubator za mlade, vrtec z dvema do štirimi oddelki in garažne kleti ter uredili pripadajoče zelene površine na dobrih 32 tisoč kvadratnih metrih.
Republika Slovenija je namreč leta 2007 brezplačno prenesla prostore nekdanje srednje šole na Mestno občino Kranj - a več kot pol milijona evrov vredno darilo je imelo pogoj: to je ureditev podjetniškega inkubatorja. Toda z gradnjo, ki naj bi se začela v letu 2011 in končala leta 2012, se sploh ni začelo. Podjetje ABCFIN je šlo junija 2013 v stečajni postopek, zemljišče,  veliko 26.623 kvadratnih metrov, in tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo stanovanjsko-poslovne soseske, je bilo na dražbi kar petkrat. Stečajni upravitelj je bil prisiljen močno znižati ceno, ki je najprej znašala več kot 5 milijonov evrov. Na peti dražbi, januarja 2017, je zemljišče za 1,88 milijona evrov kupila DUTB oziroma slaba banka, ki je bila ločitvena upnica podjetja ABCFIN v stečaju. ABCFIN je namreč za nakup zemljišča najel posojilo v banki NKBM v višini kar 14 milijonov evrov, čeprav je bilo zemljišče vredno precej manj. Terjatev NKBM je nato prešla na DUTB. Čez dve leti, v letu 2019, je DUTB prodala zemljišče podjetju Iskraemeco, za koliko, tega na današnji predstavitvi projekta nove soseske Kranjska iskrica ni vedel nihče.

Zaplet še zaradi inkubatorja

Župan Rakovec je na današnji predstavitvi nove soseske pojasnil, da se je zelo zavzel, da bi to degradirano območje, kjer je od leta 2003 načrtovana stanovanjska gradnja, dobilo investitorja. Že leta 2019 je investitor Iskraemeco mestni upravi pokazal skice načrtov, nato pa je ob sodelovanju z občino preko natečaja iskal najboljšo rešitev. Začetek gradnje skoraj 400 stanovanj v novi soseski, imenovani Kranjska iskrica, med njimi tudi varovanih, so sicer napovedovali za konec leta 2020.
Na vprašanje, kaj je bil največji izziv za projektante, je Žiga Škerlavaj odgovoril, da je to bila "postavitev in omejitev prometa, ki so ga arhitekti v celoti spravili v podzemno garažo". Glede same načrtovane gradnje je izpostavil zaplet zaradi zemljišča, ki ga je morala občina, ker tam ni skladno s pogodbo uredila inkubatorja, morala vrniti ministrstvu za šolstvo. V predlog, da bi napravili menjavo in ga uredili kje drugje, namreč ministrstvo ni privolilo. (Inkubator je zdaj, kot je znano, urejen v mestnem jedru, v Kovačnici, v katerem je danes potekala predstavitev nove soseske, ministrstvo pa ga je tudi sofinanciralo, op. a.). "Ker je bil nato še javni razpis za pridobivanje tega zemljišča v lasti države, je vse skupaj trajalo predolgo, da bi čakali s celotnim projektom. Po drugi strani pa je tudi problematično, da je na trgu naenkrat veliko stanovanj," je razložil Škerlavaj. Na voljo bodo od garsonjer do štirisobnih stanovanj v izmeri od 31,50 m² do 104,60 m², in to s pogledi na Jošta, Krvavec bodisi z lastnega atrija, balkona, ali lože. Stanovanj zaenkrat še ne prodajajo.

Podobna arhitektura

Urška Pollak, univ. dipl. inž. arh., direktorica področja storitev arhitektov v Skupini Protim Ržišnik Perc, nam je na vprašanje, kakšna je bila njihova vloga pred desetletjem pri soseski Kozolci in kakšne so bistvene razlike s sosesko Kranjska iskrica, odgovorila, "da je biro Squire and Partners iz Londona delal arhitekturo za sosesko Kozolci, mi pa smo takrat projektirali statiko, inštalacije, promet in tudi podpirali angleške arhitekte pri slovenski zakonodaji".

Kranjska iskrica, stanovanja, Kranj | Avtor: AR3DE in Protim Ržišnik Perc AR3DE in Protim Ržišnik Perc

Soseska Kranjska iskrica bo imela podobno sodobno obliko, kot jo ima soseska v Kopru, ki jo po načrtih Skupine Ržišnik Perc gradita mestni stanovanjski sklad in Stanovanjski sklad Republike Slovenije. "V Kopru gre za skoraj 200 stanovanj in tudi tam smo skoraj ves promet spravili v garažo, arhitekturna rešitev je dokaj podobna. Ta sodobna oblika omogoča tudi trajnostnost gradnje, to je, da imamo na strehah fotovoltaiko oziroma zelene strehe, ki omogočajo ob nalivih hitro ponikanje. Velik poudarek dajemo krajinski arhitekturi, razgibanosti potk med bloki, ustvarjanju družabnih prostorov za različne starostne skupine."

Poudarila pa je tudi izkušnje, ki jih imajo pri načrtovanju oskrbovanih stanovanj, mimogrede, po njihovih načrtih se gradi Domplanov objekt z oskrbovanimi stanovanji nedaleč stran, na Planini. Na pripombo, da se načrta Kozolci in Kranjska iskrica razlikujeta v tem, da v Kranjski iskrici ne bo vrtca in inkubatorja, pa je dejala, da je bil prejšnji projekt večji. Obsegal je namreč tudi območje čez Smledniško cesto in tam je bila načrtovana gradnja vrtca. "Naše območje, ki ga obravnavamo, pa sega le do Smledniške ceste," je pojasnila. 

Komentarjev 4
  • Vid_Ratajc 15:18 04.december 2022.

    Pa še en popravek...Arhitektura koprskega projekta nima neke resne zveze z arhitekturo kranjskega projekta...Verjemite, zelo dobro poznam oba...

  • Vid_Ratajc 15:17 04.december 2022.

    Avtorji arhitekture projekta Kranjska iskrica pa smo arhitekti: Katja Centrih, Uršula Pollak, Vid Ratajc, Jaka Sedovnik, Nace Šinkovec, Petra Šimnovec, Nina Troje, Matej Turk. Novinarji, navadite se na podobnih prezentacijah in pri objavah na splošno zahtevati od ljudi, ki izvajajo ...prikaži večo (samo)promocijo podatke o dejanskih avtorjih projekta, saj jih morate v skladu z Zakonom o avtorki in sorodnih pravicah vsaj navesti...

  • kmetek 12:28 02.december 2022.

    Od tega jih bo 3/4 ŠIPTARJEV. KR = Kosovo Republique de Šquiptarji bolonjez.