Gorenjska
418 ogledov

Prešernov sodobnik pripeljal v Kranj predsednika Poljske

Razkritje kipa v Kranju
1/9
Nejc Fon/Mediaspeed
Na poti Prešernovih sodobnikov je na svetovni dan poezije poljski predsednik Andrzej Duda odkril kip poljskega pesnika Adama Mickiewicza.

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske na svetovni dan poezije postavila doprsni kip Prešernovega sodobnika Adama Mickiewicza (1798–1855). To je sedmi doprsni kip v Parku La Ciotat v Kranju, Prešernovem mestu, na t. i. Poti Prešernovih sodobnikov.

Zbrane so nagovorili župan Kranja Matjaž Rakovec, predsednik Poljske Andrzej Duda, v imenu predsednice Slovenije njen soprog Aleš Musar, poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki in generalni direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Jan Löwhagen.

Mestna občina Kranj (MOK) je med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije leta 2021 v Park La Ciotat v Kranju – park se imenuje po prvem mestu, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958 – umestila Pot Prešernovih sodobnikov. Gre za spominsko obeležje, ki ga odtlej postavlja in dopolnjuje s postavljanjem doprsnih kipov Prešernovih mednarodnih sodobnikov v sodelovanju z veleposlaništvi.

Doprsni kip poljskega pesnika iz obdobja romantike Adama Mickiewicza, ki so ga uradno odkrili na svetovni dan poezije, je sedmi spomenik Prešernovih sodobnikov v Parku La Ciotat. Dela Mickiewicza in Prešerna, ki je iskal navdih tudi v stvaritvah dve leti starejšega poljskega pesnika, so si podobna v idejah, motivih in oblikah. Njuno ustvarjanje med drugim vsebuje sonete in pesniško zbirko z istim naslovom – Poezije. Oba sta pripadala zatiranemu narodu brez države ter iz nesrečne ljubezni do dekleta iz višjega družbenega razreda črpala pesniško ustvarjalnost.

Podstavek za poljski kip je doniralo podjetje MAN Truck & Bus Slovenija, sam doprsni kip pa Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice