Svet
25 ogledov

Grki ne morejo do denarja

Vrsta pred bankomati v Grčiji EPA
Grške banke ostajajo zaprte, danes bo zaprta tudi grška borza. Koliko časa bo tako ostalo, Grki ne vedo. Dvigi iz bankomatov omejeni, kar pa naj ne bi veljalo za turiste. Tudi Slovenija opozarja naj se turisti založijo z gotovino.

Kot je znano, finančni ministri evrskega območja Grčiji niso podaljšali programa pomoči tej državi, potem ko je grški premier Aleksis Cipras napovedal referendum o pogojih mednarodne pomoči Grčiji.

Cipras je napovedal nadzor kapitalskih tokov, medtem pa Grki v vrstah čakajo pred bankomati, da bi dvignili svoj denar. Vlada jih sicer miri, da so njihovi prihranki ter plače in pokojnine popolnoma varne. Evropska centralna banka se je včeraj odločila ohraniti nujno likvidnostno pomoč grškim bankam.

Cipras miri, na Twitterju ga kritizirajo

V prihodnjih dneh potrebujemo hladno glavo in potrpljenje. Depoziti v grških bankah so popolnoma varni, zajamčena so tudi izplačila plač in pokojnin,” je grški premier Cipras napisal na Twitterju.

Zdaj je priložnost, da vsemu svetu pokažemo, kako lahko zmaga pravica, je dodal.

Na njegov twit so letele številne kritike, tudi šale. Vrstio se vprašanja, kdo jamči za denar Grkov, uporabniki Twitterja se sprašujejo, če je to šala, nekdo je pod pripis premierja napisal: “Ok, zdaj je pa res čas za paniko,” nekdo drug: “Izgleda, da so ravno zaradi te varnosti banke zaprte”.

Uporabnik Twitterja, ki se predstavlja z imenom Lufthansa Flyer pa je hudomušno pripisal, da je denar Grkov tako varen, da še Grki sami ne morejo do njega. 

Ukrep za turiste ne velja, a bankomati so prazni

Kakšni bodo ukrepi, ki bodo veljali v Grčiji, ni jasno, ravno tako ne, koliko časa bodo banke ostale zaprte. Ukrep se poleg Grkov, ki so v strahu za svoj denar, dotika tudi številnih turistov, ki v tem času počitnikujejo v tej državi. Kot je ponoči sporočila grška vlada, bodo turisti s kraticami, izdanimi v njihovih državah, lahko dvigovali svoj denar. Če bo to možno, saj so številni bančni avtomati ostali brez gotovine.

Slovenija: Turisti, ki potujete v Grčijo, založite se z gotovino

Podobno kot nekatere evropske države, je tudi Slovenija izdala opozorilo, naj se ljudje pred odhodom v Grčijo dobro založijo z gotovino. Ministrstvo za zunanje zadeve je tako sporočilo, da je "glede na  trenutne omejitve nekaterih bančnih storitev priporočljivo, da imajo turisti, ki nameravajo obiskati Grčijo pri sebi zadostno količino denarja".

Zunanje ministrstvo ob tem še izpostavlja, da v  Grčiji redno potekajo stavke, ki se jih je bolje izogibati in pri tem upoštevati nasvete lokalnih varnostnih organov. "Včasih jih skličejo zelo na hitro in lahko ovirajo delovanje javnega prevoza v Grčijo in iz nje (vključno z letališči in pristanišči). Prav tako v središču Aten in v drugih krajih pogosto potekajo protesti. Protestom se izogibajte in upoštevajte nasvete lokalnih varnostnih organov."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.