Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Hude poškodbe tudi med kolesarji

Nesreča kolesarja Žurnal24 main
Na območju celjske policijske uprave te dni dve prometni nesreči, v kateri sta hude poškodbe dobila kolesarja.

V  soboto so policisti celjske uprave v Braslovčah obravnavali prometno
nesrečo,  v  kateri se je huje  poškodoval 69-letni kolesar, ki je vozil po
kolesarki poti iz  smeri  Pariželj proti Braslovčam. Med vožnjo je nenadoma zavil levo, pred voznika osebnega vozila, ki je vozil za njim.

Voznik kljub umikanju  v  levo  ni  uspel  preprečiti  trčenja. Kolesar se je v prometni nesreči huje poškodoval.

V nedeljo je prišlo do prometne nesreče še v Nazarjah; v 54-letno kolesarko je trčil voznik osebnega avtomobila, ki jo je nepravilno prehiteval. Kolesarka se je v nesreči huje poškodovala. 

Krivda na obeh straneh

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečahv več kot polovici primerov sami povzročitelji nesreče, ugotavlja slovenska policija. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi:

  • nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola,
  • vožnje pod vplivom alkohola,
  • neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji "stop" znak ali znak "križišče s prednostno cesto" velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil,
  • pogostokrat pa tudi hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Kolesarji so tudi žrtve drugih udeležencevv cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:50 28.april 2015.

    Pa ja da je nenadoma zavil levo , če je bila pred njim pol metrska luknja v cesti !!