Šport
34 ogledov

Iaaf suspendiral vrh kenijske zveze

Vivian Cheruiyot EPA
Etična komisija krovne atletske zveze (Iaaf) je danes suspendirala vodstvo kenijske nacionalne zveze.

Pri Mednarodni atletski zvezi (Iaaf) so začasno prepovedali opravljati delo trem vodilnim v kenijski atletski zvezi, tudi predsedniku Isaiahu Kiplagatu. Suspenz naj bi trajal 180 dni.

Iaaf je suspenz utemeljila z "varovanjem integritete športa". Poleg predsednika sta začasno brez pooblastil krovne mednarodne zveze ostala tudi podpredsednik David Okeyo in zakladnik Joseph Kinyua.

Kenijska atletska zveza se je znašla pod drobnogledom zaradi obtožb o prikrivanju jemanja nedovoljenih poživil v Keniji ter zaradi 'nepravilne razdelitve' sponzorskega denarja, ki ga je prejela s strani športnega giganta Nike. Kiplagata preiskujejo tudi zaradi dveh domnevno prejetih vozilm, ki jih je dobil v dar od katarske atletske zveze.

Kenijci so bili najboljši

Kenija je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu, ki ga je gostil Peking, najuspešnejša država tekmovanja. Osvojila je skupno 16 kolajn, od tega sedem zlatih, šest srebrnih in tri bronaste. Že pred tekmovanjem so se pojavljala namigovanja, da si nekateri Kenijci pomagajo do rezultatov s krvnim dopingom, na SP pa sta na testih padli 29-letna Joyce Zakary in 21-letna Koki Manunga, ki sta tekmovali na 400 metov in 400 metrov z ovirami. Testirani sta bili 20. in 21. avgusta v hotelu reprezentance. Za časa SP je bilo sicer na seznamu suspendiranih kar 13 atletov in atletinj iz najuspešnejše afriške atletske države.

"Po eni strani je veliko razočaranje, da ljudje še vedno poizkušajo goljufati, a je dobro, če se jih ujame," je takrat dejal nekdanji evropski prvak v teku na 1500 metrov Steve Cram, zdaj strokovni komentator pri BBC. "To je zelo slaba stvar za kenijsko reprezentanco. Že pred SP je bilo na njen račun usmerjenih veliko obtožb o uporabi krvnega dopinga," je še dodal Cram.

Rusi brez dvoranskega SP

Pred dnevi so se pri Iaaf odločili tudi za suspenz ruskih atletov, ki tako ne smejo nastopiti na dvoranskem svetovnem prvenstvu. Vzrok za takšno odločitev so bile ugotovitve mednarodne protidopinške agencije (Wada), da so v Rusiji laboratoriji in vodilni možje ruske atletike prikrivali sistemsko uporabo nedovoljenih poživil. V zadnjem letu je kopica ruskih atletov sicer padla na dopinških kontrolah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.