Šport > Košarka
7 ogledov

In košarka nikoli več ni bila takšna kot prej

Bryon Russell (Jazz) in Michael Jordan (Bulls) v finalu lige NBA leta 1998. AFP
Pred 32 leti je svojo prvo tekmo v ligi NBA odigral Michael Jordan.

Sedemindvajsetega oktobra 1984 je svojo prvo profesionalno tekmo odigral Michael Jordan in navdušil že s prvimi potezami v ligi NBA. Mladi Jordan, ki je kasneje s Chicago Bulls, osvojil šest šampionskih prstanov, nanizal pa je tudi vrsto neverjetnih rekordov, je svojo NBA kariero odprl s 16 točkami, sedmimi asistencami in šestimi skoki.

Nabor leta 1984 je bil sicer izjemno močan. Če je še razumljiva poteza Houston Rocketsov, ki so kot prvega izbrali Hakeema Olajuwona, ki je kasneje temu moštvu prinesel dva naslova, pa je povsem mirno udaril Portland. Ta je kot drugega izbral Sama Bowieja, ki je imel za sabo izjemno univerzitetno kariero, v ligi NBA pa ni upravičil visokih pričakovanj. Kariero je končal s povprečjem 10.9 točke, 7.5 skoka in 1.8 blokade na tekmo, poleg Portlanda pa je nosil še dres ekip New Jersey Nets in Los Angeles Lakers.

Šele kot tretji je bil tako izbran Jordan, sledila pa sta mu še Sam Perkins in Charles Barkley. Eno najboljših potez je sicer povlekel Utah Jazz, ki je šele kot 16. izbral kasnejšega člana hiše slavnih in rekorderja po asistencah Johna Stocktona. Oče Davida Stocktona, ki trenutno nosi dres zagrebške Cedevite, je v svoji karieri zbral 15.806 asistenc, drugi na tej lestvici pa je Jason Kidd z 'le' 12.091 podajami.

Tudi Jordan je bil sicer zelo soliden podajale, v NBA je zbral 5.633 asistenc. Ob tem je dosegel še 32.292 točk (četrti strelec vseh časov) in zbral 6.672 skokov. Njegovo povprečje je ob koncu kariere, ki jo je v času največje dominacije tudi prekinil za leto in pol ter se posvetil bejzbolu, znašalo 30.1 točko,6.2 skoka in 5.3 podaje.

Kako velik bo postal so nakazale že prve tekme v ligi NBA. Izbrskali smo še njegovo drugo in tretje (37 točk) srečanje med elito:

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.