Ambient
194 ogledov

Izberite pravo barvo za vsak prostor

casa di rosario Žurnal24 main
Barva oblikuje kar 60 odstotkov našega odnosa do prostorov.

Ta pojav imenujemo »barvna psihologija«. Vplivi barv so subtilni in izjemni; fizični in psihološki. Uporaba barve ni nekaj, kar bi lahko opisali s preprosto formulo, zato je izbira pravega odtenka za vsak prostor velikokrat težavna in stresna. Z desetimi nasveti vam bomo poskušali olajšali vašo izbiro.

Začnite z malim

Če niste prepričani, kje začeti, eksperimentirajte v kopalnici ali veži, na hodniku ali pa na stenah, ki bi jih želeli poudariti. Če boste plesakli sami, izberite majhno površino, zato da boste rezultat videli hitreje in se lažje odločili, ali vam barva ustreza ali ne. Proces jemljite kot pustolovščino.

Začnite z najljubšo barvo. Po navdih se lahko zatečete v umetnost, pa tudi k najljubši preprogi, posodi ali pa kateremukoli drugemu kosu pohištva, ki bo prostoru dajal poudarek. (Na fotografiji interier arhitektov Schulberg Demkiw)

 

Ustvarite pravo razpoloženje

Ko izbirate barvo, morate vedno upoštevati razpoloženje v sobi. V spalnici želite počivati, zato naj bo barvna paleta pomirjajoča in intimna. Nežne, hladne in nevtralne barve ustvarjajo mirnejše vzdušje, močne barve pa v prostor dodajo aktivni aspekt.

Želite, da bo jedilnica družabna in vabljiva, ali formalna in tiha? Tople, kontrastne in predvsem svetle barve dodajo socialno noto; temnejše modro-zelene in nevtralne barve pa bodo ustvarile bolj formalno vzdušje.

Ali v otroških sobah želite aktivno in vznemerljivo energijo ali vzbujati občutek reda in počitka? Bodite zgolj pozorni na to, da otrok ne preobremenite z zelo živimi odtenki. Ti namreč vodijo k nemiru in vzdražljivosti. (Na fotografiji interier arhitekta Diega Revolla)

 

Osredotočite se na osvetlitev

Le v naravni svetlobi bo odtenek barve pravi. Fluorescentne luči mečejo hladno svetlobo, medtem ko navadne sijalke mečejo toplo svetlobo, ki bosta spremenili odtenek ali celo ton izbrane zidne barve.

Zato je močna barva včasih preintenzivna, če jo uporabimo na steni ob velikem oknu, lahko pa je efektivna, če jo uporabimo kot poudarek na steni z subtilnejšo osvetlitvijo. (Na fotografiji interier arhitektov -2b Group)

 

Izberite pravi odtenek

Če želite bolj aktiven prostor, vključite močnejše, intenzivnejše barve. Če želite svetel prostor, izberite saturirano belo, kot naprimer svetlo pastelno ali barvo jajčne lupine. Dve ali več svetlih barv, ki so si v odtenku podobne, bodo ustvarile sijoč efekt, če jih boste uporabili v istem prostoru. Ne omejujte se torej na eno barvo: določite sekvence in manjše kotičke, ki jih prepleskate v sorodnih si odtenkih z manjšo ali večjo intenziteto. (Na fotografiji interier arhitektov -2b Group)

 

Izbrano barvo preverite

Da boste zares prepričani o svoji odločitvi, preverite barve na velikem posterju ali na večjih površinah stene. Ne bojte se vključiti močnejših barv, ki niso v vaši »naravni« paleti, pa tudi mehkejših in temneših nevtralnih barv, kot so čokoladna ali olivno zelena kot osnovnih barv ali poudarkov. Dodajte malo drame s temnejšo barvo na stropu: ta lahko spremeni celotno podobo prostora. (Na fotografiji interier arhitektov Vandeventer + Carlander)

 

Dodajte globino z dekorativnimi nanosi

Stene niso nujno dvodimenzionalne, zanimive prostore lahko ustvarite z vizualnimi teksturami, ki jih ustvarite s kovinskimi zaključnimi nanosi. (Na fotografiji interier arhitektov Pitsou Kedem)

 

Ustvarjajte sekvence

Pomislite na stene kot na barvne površine in na to, kašne odnose imajo med seboj skozi celotno stanovanje. Ustvarite kompozicijo: tudi če ste v enem prostoru, boste vedno lahko ujeli delček druge sobe skozi vrata. Torej, ko izbirate barve, imejte v mislih njihov tok iz prostora v prostor, kot da bi ustvarjali grafično kompozicijo. (Na fotografiji interier arhitektov Gislene Lopes)

 

Sledite barvnemu krogu

Majhen barvni krog je odličen pripomoček za izbiro in prilagajanje občutka barv. Na primer, rdeča in zelena, ki sta si komplementarni (v barvnem korogu si stojita nasproti), ste najbolj intenzivni, ko sta uporabljeni druga ob drugi. Presenečeni boste, koliko kombinacij odlično deluje skupaj in morda vas bodo navdušile popolnoma nove barvne palete. (Na fotografiji interier arhitektov Irine Džemesjuk in Vitalija Jurovega)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.