Slovenija
6 ogledov

Prišel s celo delegacijo

Zoran Janković
1/8
Saša Despot
V vladni palači so se danes srečali predsednica vlade z ministri in župan MOL s svojo delegacijo. Janković je na sestanek prišel z več kot 20 sodelavci, tudi direktorji javnih podjetij.

Župan MOL Zoran Janković je na sestanek s predsednico vlade Alenko Bratušek in njenimi ministri prišel s celotno delegacijo MOL, v kateri so bili podžupani, direktorica mestne uprave, načelniki mestnih oddelkov in direktorji javnih podjetij, videti ni bilo le direktorja najbolj donosnega podjetja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića. Na vprašanje, kaj pričakuje od sestanka, je župan na kratko rekel le: "Odgovore."

Po sestanku ...

"Na pobudo MOL smo danes sklicali sestanek. Govorili smo o veliko stvareh, nekaj od teh jih je že rešenih. Do 30. septembra bomo preverili, kaj se da urediti še pri drugih. Veliko je pobud za zakonodajne spremembe, ki se ne nanašajo le na MOL. Današnji sestanek sicer ocenjujem kot konstruktiven in strokoven," je dejala Bratuškova.

"Dogovorili smo se, do kdaj bodo preučili naše predloge; za večino smo določili, da se bo to zgodilo do konca septembra. To pismo z našimi pobudami na 42 straneh je sicer razdeljeno na tri dele; prvi del so zakonodajne spremembe, ki jih predlagamo; drugi del so nefinančne zadeve, kot je na primer sprejetje državnega prostorskega načrta, reševanje poplavne varnosti in nadaljevanje projekta Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana; tretji 
del pa se nanaša na sredstva, ki smo jih izgubili. Prva vlada Janeza Janše je Ljubljani vzela 57 milijonov evrov, nato je Pahorjeva vlada rekla, da bo to vrnila, pa ni; druga Janševa vlada nam je vzela še 3,3 milijona evrov, ki jih zdaj poskušamo dobiti nazaj. Poudarjam, da država in mesto morata sodelovati ne glede na to, kdo je na oblasti, zdaj sva slučajno dva, ki se dobro razumeva," je dejal Janković.


Bratuškova je tudi zanikala, da naj bi bila sprta glede tega, kdo bo predsednik Pozitivne Slovenije (PS). Dodala je, da danes pogovorov o PS sploh niso imeli, zato ni potrebe po komentarjih o tem, kdo jo bo vodil: "Znotraj stranke se bomo dogovorili, ko se bomo."

O čem so govorili?

Tema današnjega srečanja so bile sicer odprte zadeve med mestom in državo, ki jih je Janković opredelil v 42 strani dolgem pismu, ki ga je Bratuškovi poslal 15. maja. Te se med drugim nanašajo na finančne zahteve občine. S spremembami zakona o izvrševanju proračuna bo namreč MOL prihodnje leto pripadlo 0,58 odstotka dohodnine, medtem ko je bil prej ta delež 0,73. Janković naj bi premierko v pismu tudi spomnil, da je država leta 2007 - vlado je takrat vodil Janez Janša - mestu vzela 56 milijonov evrov na letni ravni.

Kaj je zapisal v pismu?

Ljubljanska občina vladi med drugim predlaga spremembe zakonodaje, ki, kot je sredi meseca povedal Janković, ne odnašajo ničesar ne državi ne mestu. Pojasnil je, da na primer predlagajo, da bi bil občinski inšpektorat lahko pristojen za nadzor nad enostavnimi gradbenimi objekti. Na občini med drugim predlagajo tudi večja pooblastila za mestne redarje, zanima pa jih tudi, kaj bo s sofinanciranjem investicij v vrtce, živalski vrt, zavetišče Gmajnice, gradnjo bazena Kolezija ter muzeja športa v centru Stožice.

 
Komentarjev 28
  • privat 15:30 13.avgust 2013.

    treba je rešit svoj kapital...

  • Kranjica 21:12 23.julij 2013.

    Janković se je v Ljubljani zainvestiral in sedaj pričakuje, ker je premierka iz njegove stranke, da bomo njegove nasedle investicije plačevali vsi državljani, AB pa v ta namen že pripravlja krizni davek in znižanje pokojnin. Mislim, da bi morali vsi ...prikaži več na ulice, če bo šel en sam milion € iz državnega proračuna Jankovićevi MOL.

  • Scott 20:16 23.julij 2013.

    Načrt je izstradati narod, nato pa izvesti referendum o izstopu iz EU, ponovno uvesti svojo valuto...