Slovenija
36 ogledov

"Od Slovenije do Grčije ni tako daleč"

sestanek predsednikov parlamentarnih strank
1/4
Anže Petkovšek
Dvotretinjske večine, ki bi zagotavljala vpis zlatega pravila v ustavo, ni, je ob srečanju predsednikov parlamentarnih strank povedal premier Janez Janša.

Da ni dvotretjinske podpore za vpis zlatega pravila v ustavo, ni nobeno presenečenje, je po srečanju predsednikov parlamentarnih strank povedal premier Janez Janša. A napovedane močne ohladitve bodo vplivale, da bo marsikdo spremenil svoje stališče, s tem se nima smisla ukvarjati, je dodal.

"60 glasov za ustavnopravno spremembo ni, čeprav smo na začetku dobili podporo za začetek postopka. Z obravnavo na plenumu ne bomo hiteli, postopka ne bom razpisal. To ne bi bilo smiselno, ker če bi predlog padel, DZ ne more v istem mandatu spreminjati iste teme," je povedal Gregor Virant.

Tudi zaradi policistov težje na referendum?

Danes sta policijska sindikata v DZ vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ (več preberite na tej povezavi), zato naj bi se vladi tudi mudilo čim prej sprejeti spremembe referendumske zakonodaje, in sicer, da bi omejila možnost razpisa referendumov.

Predsednik SD Borut Pahor opozarja, da "nekdo očitno vliva lažno upanje, da so mogoče bistveno lažje rešitve, vendar niso". Pravi, da je še čas za rešitev, a če bo zakon na referendumu zavrnjen, sicer ne bo presenečen, "a potem od Slovenije do Grčije res ni tako zelo dolga pot, kot bi si kdo mislil", opozarja.

Pričakujejo umik pobude

Sprememba referendumskih pravil uživa razmeroma veliko stopnjo podpore, tako da bo ta postopek tekel naprej, je še pojasnil premier. Strinjali so se, da se iz referendumskega odločanja izvzamejo zakoni, ki neposredno vplivajo na izvrševanje proračuna, pa tudi, da bi bil referendum o zakonih lahko razpisan le na zahtevo 40 tisoč državljanov, medtem ko ga danes lahko zahtevajo tudi poslanci ali državni svet.

"Različna so mnenja, ali se v te spremembe uvede kvorum, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma," je še povedal Janša in dodal: "Veseli me, da je ob koncu prišlo do izražanja enotnega stališča, da kompletna referendumska pobuda za zadržanje zakona o uravnoteženosti javnih financ ni na mestu, da bo obstala celotna država."

Komentarjev 2
  • privat 14:22 18.maj 2012.

    vlada je padla ,novi so prišli vladati,ker stari neznajo...a vidimo da isti sedijo v pilotskih kabinah...verjetno nam bo bolje!!! kaka debilnost! Največja bedarija pa je to da noben neupa pisati o tem?? Kje ste novinarska nesnaga??Koga boga vi sploh delate??Vse ...prikaži več te je treba preganjati kot mafijo

  • mirko 22:31 17.maj 2012.

    Zakaj se vlada boji referenduma, ki bi ga izsilila policijska sindikata ? Itak bi narod nasprotoval policiji, saj jih nihče ne mara, še posebno takrat ko jih dobijo na radarju.