Slovenija
148 ogledov

Ko gre za človeka, ni dvoma, če je v avtu žival, se zaplete

Razbito vetrobransko steklo Shutterstock
Kaj storiti, če v avtomobilu na vročini opazite otroka in kaj, če v avtu opazite žival? Zakonodaja je v primeru živali nekoliko manj na strani življenja, kot bi nemara pričakovali.

V letošnjem poletju je prišlo že do nekaj primerov, ko so starši pustili svoje otroke na vročini v avtomobilu. Gorenjski policisti so reševali dva otroka, novomeški gasilci enega, medtem ko so v Švici in na Slovaškem v iztekajočem tednu zabeležili celo smrti dveh majhnih otrok, ki so ju starši pustili v avtomobilu.

Ko gre za ljudi, tam ni dvoma. Ko je skrajna sila, ko je ogroženo življenje kogarkoli, ali otroka ali starejšega občana, bodo policisti seveda razbili steklo avtomobila. Policisti ali vsak drug občan, ki zasleduje cilj rešiti življenje,” pri tem za žurnal24.si pove Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Dodaja, da je v primeru, da na vročini v avtomobilu opazimo otroka, najbolje o tem obvestiti policijo. "Če je le čas."

Žival zakonodaja enači s predmetom

V primeru, da opazimo v razgretem avtomobilu žival, najpogosteje psa, pa se lahko zaplete. Namreč slovenska zakonodaja obravnava žival kot lastnino. “In tu trčita dve pravici. Pravica do lastnine nad vozilom in pravica do lastnine živali,” pravi Šadl. Dodaja, da se policisti običajno vendarle izhajajo iz predpostavke, da kljub temu, da gre za dve stvari, ki sta – če izhajamo iz zakonodaje – enakovredni, da je življenje živali vrednejše.

Lahko pa bi se zapletlo, če bi poškodovali avtomobil lastnika, ki je pustil svojega psa na soncu in bi nas ta recimo tožil za povzročeno škodo na avtomobilu. Šadl vsekakor svetuje, naj ljudje v primerih, da opazijo žival v razgretem vozilu, ne vzamejo v svoje roke, naj raje pokličejo policijo.

Res je, ta teden smo imeli v Mariboru takšen primer. V sredo, na vrhuncu vročinskega vala. Mimoidoči so poklicali policijo, ker so v avtomobilu na vročini opazili psa. Razbijanje avta k sreči ni bilo potrebno, situacijo smo rešili brez tega,” pravi tiskovni predstavnik mariborske policije. “Ljudje so občutljivi na takšne stvari, normalno. Včasih je res potrebno razbiti steklo na avtu, včasih pa gre tudi brez tega.

Pri tem izpostavi, da lahko policisti morda že prej stopijo v stik z lastnikom avtomobila, morda ga najdejo v nakupovalnem središču – v kolikor je avto na paririšču pred takšnim središčem - morda se dovolj zgodaj vrne sam. “Morda je dovolj, da zazibamo avto, da se sproži alarm in da se prikaže lastnik. Ni treba skratka takoj povzročati škode na avtu.

Pes v avtu | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Pes je lahko tudi nevaren

Šadl opozori tudi, da lahko žival v razgretem vozilu, dokler še ni čisto dehidrirana, spremeni svoje vedenje. “Mogoče bo postala napadalna, mogoče tudi razume, da avto čuva in da je nekdo, ki bi razbil okno, vsiljivec. Prej ali slej lahko kdo naleti na agresivnega psa in v takšnem primeru lahko pride tudi do povsem drugačne reakcije, kot bi jo pričakovali.

Policisti imajo zato za takšne primere navodila – seveda če je dovolj časa – da na mesto pridobijo veterinarja ali veterinarske inšpektorje ali vsaj vodnike policijskih psov, ki imajo rokavnike.

Šadl doda, da je res  - ko gre za življenje živali – zakonodaja drugačna, ko gre za življenje človeka. “Vendar policisti si nismo izmislili zakonov, policisti jih le izvršujemo!” 

PREBERITE TUDI

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mph 15:18 25.julij 2015.

    Pisce zakonov sredi te vročine zapret v avto za cel dan, tisti, ki preživijo, če sploh, sem prepričan, bi razumeli kakšno abominacijo od zakonov so spesnili. Vsekakor pa bi taka kazen po starem oko za oko, zob za zob, morala ...prikaži več doletet še vse storilce.

  • marabunta 10:21 25.julij 2015.

    dokler porabimo čas, da upoštevamo vsa ta birokratska pravila, je pes že zdavnaj na onem svetu.....pisce zakona zapret v razgret avto, potem pa naj napišejo zakon, me zanima kaj bi vseboval, verjetno bi se zelo razlikoval od zdajšnjega

  • mph 09:50 25.julij 2015.

    Se povsem strinjam jasno. Da imamo zakone, kot jih imamo, je pač tako, ker jih sestavljajo politiki in pravniki, med temi pa je izjemno malo ljudi. Vendar pa zakon kaznuje zanemarjanje živali, mučenje, ... kar se lahko to vsekakor klasificira. ...prikaži več V takem primeru kot v primeru neodgovornih staršev, ki pustijo otroka noter, je vsekakor prijava po uradni dolžnosti na redu.