Slovenija
118 ogledov

Koliko beguncev bo Nemčija vrnila Sloveniji?

Begunci v Nemčiji EPA
Večina beguncev je v Evropsko unijo vstopila v Grčiji, vendar jih Nemčija tja ne bo smela vračati. Hrvaška beguncev dolgo časa ni dosledno popisovala, Slovenija pa je skušala registrirati vse, nekatere sicer brez prstnih odtisov. Bo jih zato dobila nazaj?

Kot smo poročali, je Nemčija napovedala, da bo ponovno začela uveljavljati dublinski sporazum tudi za begunce iz Sirije, kar pomeni možnost njihovega vračanja v tisto evropsko državo, kjer so bili prvič popisani. Izjema je Grčija. Uveljavljanje tega pravila bi lahko pomenilo, da Nemčija v Slovenijo vrne več tisoč beguncev. 

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

Za vrnitev potrebno soglasje druge države

"V največjem številu primerov Slovenija ni država prvega vstopa," je danes pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Pri vračanju beguncev v prvo državo popisa gre za zelo natančno predviden postopek, pravi Šefic. "Potrebno je tudi soglasje, ki naj bi migrante sprejela." Šefic meni, da bo Nemčija vračala predvsem migrante iz Zahodnega Balkana, ki jih je možno vrniti tudi neposredno v države izvora. 

Nov sistem nadzora na meji namerava uvesti tudi Avstrija, ki naj bi ža takoj na vstopni točki v Špilju vračala begunce iz balkanskih držav, ki nimajo možnost za azil.  

Cerar: Na vračanje beguncev ne bomo pristali

"Razmišljanje o vračanju nas ne skrbi, Slovenija in naša vlada ne bo pristala na to, kajti dejstvo je da so migranti v Slovenijo prišli iz Hrvaške," pa je za TVS povedal premier Cerar, ki se udeležuje vrha EU in Afrike v Valetti. "Na prisilno vračanje država ne bi mogla pristati," dodaja Cerar. 

"Po uredbi iz Dublina na državo, v kateri je begunec registriran, najprej naslovimo prošnjo za vrnitev in počakamo na odgovor, ali se s prošnjo strinjajo ali ne, potem pa se odločimo o vrnitvi ali pa tudi ne, odvisno od položaja,"  je za Delo pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva v Berlinu Tobias Plate.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

"Število vrnjenih ne bo omembe vredno"

Za časopis Dnevnik so na nemškem notranjem ministrstvu pojasnili, da  postopke vračanja po dublinskih pravilih izvajajo za tiste begunce, katerih podatke o registraciji najdejo v evropski bazi Eurodac. Če postopek uvedejo, v vsakem posameznem primeru o tem obvestijo tudi državo, v kateri je bil begunec prvič registriran. Glede Slovenije pa pravijo, da ni pričakovati, da bi Nemčira vrnila "omembe vredno število beguncev."

Konkretnih številk o beguncih, ki so jih doslej vrnili na podlagi dublinske uredbe, na nemškem ministrstvu nimajo. A pravijo, da ni pričakovati, da bi se v postopku znašla večina beguncev, niti da bi bilo število vrnjenih veliko.

Nov sistem nadzora na meji namerava uvesti tudi Avstrija, ki naj bi ža takoj na vstopni točki v Špilju vračala begunce iz balkanskih držav, ki nimajo možnost za azil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • dragec 17:44 13.november 2015.

    Tako je, vse izbeglice kar nazaj v SLO

  • joza 15:31 13.november 2015.

    najbolje bi bilo,če bi Nemčija vzpostavila direktno letalsko linijo z Turčijo,za prevoz teh migrantov,potem bi imeli mir

  • KOJAK 12:23 13.november 2015.

    Ma daj kako vojno stanje.... tako besedologijo tako rad uporablja abramboslovec.