Slovenija
938 ogledov

Koliko mora biti karta cenejša, da se splača iti na sosednja letališča?

Adria Airways Reuters
Ogromno Slovencev namesto z Brnika leti s sosednjih letališč, toda ali je popotovanje do Benetk ali Münchna res upravičeno, ali nas le premamijo cenejše karte, potem pa s prevozom in parkiranjem zapravimo še več?

Izračunali smo, kakšni so stroški prevoza in parkiranja, če se do sosednjih letališč iz Ljubljane odpravite s svojim avtomobilom. Stroški prevoza in tritedenskega parkiranja na milanskem letališču Linate so na primer skoraj 250 evrov. 

Tudi do Brnika je strošek

Iz Ljubljane do Brnika je 26 kilometrov, vožnja traja 22 minut, če vas bo na letališče kdo zapeljal, bo strošek bencina deset evrov. 

Trst: če vas kdo pelje, le 50 evrov stroška

S potjo do tržaškega letališča in nazaj je le 25 evrov stroškov, a je parkiranje na letališču precej drago, saj za razliko od drugih letališč v bližini nismo našli nizkocenovnega parkirišča. Za tritedensko potovanjem dveh oseb bi morala biti karta 90 evrov cenejša kot iz Ljubljane, če pa vas do Trsta kdo zapelje, se od tam splača leteti že, če je karta 50 oziroma 25 evrov cenejša (ena oziroma dve osebi). Izgube časa pri tej oceni in pri vseh ostalih nismo izračunali, ogledate pa si jo lahko v tabeli, prav tako nismo upoštevali amortizacije avtomobila. 

tabela cena prevoza do letališč | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Zagreb je sorazmerno blizu, strošek cestnine je minimalen, zato se na enotedenski dopust iz Zagreba splača že, če je za par karta 30 evrov na osebo cenejša kot iz Ljubljane, za tri tedne pa nekaj več kot 50 evrov cenejša. 

Benetke in Treviso le dobri dve uri iz Ljubljane

Letališči v Benetkah in v Trevisu sta med Slovenci bolj priljubljeni, sta dobri dve uri vožnje iz Ljubljane, s prvega je veliko povezav, z drugega letijo nizkocenovniki. Pot do tja je za par upravičena, če je letalska karta od 50 (en teden, Benetke) do 90 evrov (Treviso, tri tedne) cenejša kot iz Ljubljane. 

Zanimivo se da v bližini glavnega beneškega parkirišča parkirati ceneje kot v Trevisu. Na spletni strani letališča se da sicer včasih ceneje rezervirati parkirišče blizu terminala, do kamor lahko greš peš. Tako bi bilo tudi v primeru terminov, ki smo jih iskali, a je parkirnih mest, ki jih ponujajo po promocijski ceni, že zmanjkalo. 

Karta z Dunaja ali Münchna mora biti sto evrov cenejša

Stavka na Lufthansi | Avtor: Reuters Reuters

Manj kot štiristo kilometrov je iz Ljubljane le še do dunajskega letališča, odkoder je sicer veliko povezav, a cene navadno niso najugodnejše. Če gresta dva do tja na pot z avtom, je ta upravičena, če je karta vsaj sto evrov cenejša, a je treba pri tem upoštevati, da boste osem ur zapravili na cesti. 

Zelo prometno je tudi münchensko letališče, a je predvsem pozimi pot do tja lahko zaradi avstrijskih hribov precej nepredvidljiva. K stroškom poti je treba poleg avstrijskih vinjet prišteti še predornino za Karavanke in Katschberg (18 evrov v eno smer). Če gre na pot par, mora biti karta okrog sto evrov cenejša kot iz Ljubljane. 

Milano: za par od 90 do 120 stroškov na osebo, Budimpešta 80

V Milanu so tri letališča, najbližnje je Bergamo, odkoder na primer leti Ryanair, najbolj oddaljeno Malpensa (540 kilometrov), najdražje pa je parkirati na letališču Linate. Karte iz Milana morajo biti za 90 do 120 evrov na osebo (za par) cenejše kot iz Ljubljane, da se splača odpraviti tja, ob tem pa upoštevajte, da boste po pristanku še pet ur preživeli v avtu. 

Budimpešta, ki je zanimiva kot center iz katerega leti Wizzair, je štiri ure in pol oddaljena od Ljubljane, parkiranje je precej poceni, tako da se na tridensko pot splača, če je karta za par vsak 80 evrov na osebo cenejša. 

Kako smo opravili izračun 

Moški s kovčkom | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Razdalje so izračunane iz Ljubljane. Podatki o času in razdalji so pridobljeni na maps.google.si, podatki o cestnini na viamichelin.com, slovenske vinjete pri izračunu nismo upoštevali.

Za vožnjo čez Avstrijo smo upoštevali dve desetdnevni avstrijski vinjeti, ki sta cenejši kot dvomesečna. Za Slovaško smo upoštevali mesečno vinjeto, saj je cenejša kot dve desetdnevni (14 evrov, desetdnevna je deset evrov). Do letališča v Bratislavi je sicer mogoče priti tudi mimo avtoceste, a je malce bolj zapleteno. Za madžarsko smo upoštevali ceno mesečne vinjete, saj je ta cenejša kot dve tedenski. 

Parkirišča smo iskali na portalu parkvia.com, tako da ne gre za parkirišča na terminalu, ampak vas praviloma do tja odpeljejo s kombijem. 

Pri ceni bencina smo upoštevali avtomobil s porabo sedem litrov na sto kilometrov.

Komentarjev 12
  • Ferluci 16:47 03.marec 2015.

    Graz ste pa spustili? Prijetno in veliko ponudb, zlasti v času dopustov. Velikokrat potujem s tega letališča, zelo primerno ne samo za Mariborčane.

  • mijaliza 16:33 03.marec 2015.

    Dosti potujem in vedno ampak cisto vedno letim iz sosednjih letalisc, do letalisca grem pa z goopti ter tako profitiram zelo veliko.....brnik je pac predrago letalisce

  • Thomy 16:25 03.marec 2015.

    Se bojim, da je to mišljenje napačno. Firma uspe, če je konkurenčna ali če je trg zaprt in ima nek monopol. Od kar so se meje odprle se gre lahko v tujino, a če bi bili boljši, bi tudi tujci ...prikaži več z lahkoto prišli k nam. Zakaj se vsa tuja letališča ne tresejo, ker se vsi odločajo za let z Brnika? Zakaj je problem le z naše strani?