Slovenija
133 ogledov

Koprivnikar: "Anomalije moramo reševati enotno"

956,27 evra bruto dobijo pomočnice vzgojiteljic, ki so uvrščene v 19. razred.
1/8
Žurnal24 main
Protestnice in protestniki: "Želimo živeti, ne životariti." Minister za javno upravo poudarja, da se ne morejo pogajati samo o enem delovnem mestu.

Pomočnice  in pomočniki vzgojiteljic so pred vlado opozorile na situacijo, v kateri so se znašle zaradi anomalije v plačnem sistemu. Delovno mesto pomočnik vzgojitelja je namreč uvrščeno v V. Tarifni razred ter 19. izhodiščni plačni razred, kjer najnižja osnovna plača znaša 630,87 evrov (892,12 evra bruto) z možnostjo napredovanja do največ 29. plačnega razreda, pri čemer so bila napredovanja v plačne razrede več let zamrznjena. 

protestni shod | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Želimo živeti in ne životariti," so s transparenti in glasnimi vzkliki zahtevali pred vlado. Želijo si takojšnega pogajanja in dogovora o zvičanju plač. Od vlade so zahtevali, da naj začne spoštovati njihovo delo, saj gre za odgovorno delo, kjer vzgajajo "naše" otroke. "Spoštujte naše delo."  

Po ocenah organizatorja se je na shodu zbralo 2000 ljudi.

"Anomalije moramo reševati enotno"

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po današnji seji vlade dejal, da vlada še ni sprejela novih pogajalskih izhodišč, saj usklajevanje s predsednikom vlade in ministrstvom za finance potekajo sproti. Ob tem je opozoril, da so skupaj s sindikati podpisali zavezo, da se bodo anomalije odpravljale enotno, zaradi česar minister nima mandata, da pogajanja odpirajo ločeno. V enakem položaju, kot so pomočnice vzgojiteljic, so med drugim tudi srednje medicinske sestre.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je vnovič pritrdila, da so zahteve pomočnic vzgojiteljic upravičene, saj so se njihove odgovornosti sčasoma stopnjevale in niso bile ovrednotene. Ministrstvu za javno upravo so tako predlagali, da se pomočnice vzgojiteljic obravnava v skupini B, ki je prioritetna. Predlagano je zvišanje plač za dva plačna razreda. Kdaj bi bil dvig lahko realiziran, pa ministrica ni mogla napovedati. Na vprašanje, ali se bo srečala s protestnicami, je odvrnila, da so njena vrata odprta in da se z njimi lahko sreča, če bodo to želele.  

Preberite tudi: 

Podporo vzgojiteljicam so izrekli tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), kjer ob tem opozarjajo, da so tudi srednje medicinske sestre v enako nezavidljivem položaju. "Tako omenjene sestre, enako kot pomočnice, že vse od leta 2008 čakajo na popravo anomalije, ki se je zgodila ob prehodu v nov plačni sistem," so zapisali. Pričakujejo, da bo predlog sistemskih rešitev šel skozi zakonodajni postopek v skladu s pričakovanji ter da bo odprava anomalij zaključena do konca letošnjega leta.

dezurni@zurnal24.si Dan za varen avto

Komentarjev 7
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:13 30.september 2016.

    Če imajo lahko policaji 1566€ plače, bi jo lahko tudi vzgojiteljicam vsaj malo zvišali.

  • sprehajalec 10:19 30.september 2016.

    Zadnjič sem jih štel na cesti, ker me problematika zanima, pa še ena je bila našarjena, v smislu "duh najstnice v starem telesu". Naštel sem 10 malčkov in tri spremljevalke, vključno s to, ki je pritegnila moj pogled.

  • izRODEk 20:55 29.september 2016.

    Pomočnice vzgojiteljic - lepo eno orng stavko organizirati komplet vse, pa naj si gnoji smrdljivi sami čuvajo otroke, dokler ne bodo spravili skupaj malo več denarja za vas!