• Sob 20 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
več na vreme.net

Iz četrtkove izdaje Žurnal24

0 komentarjev

Ležali bodo celih 14 dni

Meritve. Kako se dolgotrajno ležanje pozna pri mladih in starejših od 55 let.

Suzana Kos / Koper

 

Rado Pišot. (Foto: Suzana Kos)

Koper. "V Ortopedski bolnišnici Valdoltra bomo opravili meritve na dveh skupinah prostovoljcev; v prvi bodo zdravi mladi, stari od 20 do 30 let, v drugi pa ljudje med 55. in 65. letom. Ugotovitve, kakšne so posledice dolgotrajnega ležanja, bomo nato uporabili za pripravo programov hitre rehabilitacije, zlasti pri starejših, pri katerih so na primer zelo pogosti zlomi kolkov," razlaga Rado Pišot iz znanstvenoraziskovalnega središča v Kopru.

  •  

    Zdravo staranje, nižji stroški zdravja
    Statistika. V regijah ob meji z Italijo je delež populacije nad 65. letom od 18- do 20-odstoten, na državni ravni pa je bil ta delež lani v Sloveniji 16-odstoten. Gre za raznoliko populacijo; tiste 75-letnike, ki so gibalno zelo dejavni, lahko primerjamo s 55-letniki izpred 30 let. Deček, rojen v Sloveniji leta 2009, lahko pričakuje, da bo dočakal skoraj 76 let, deklica pa malo več kot 82 let.

Zdravje starostnikov

Skupaj s partnerji bodo izvedli mednarodni projekt, vreden več kot 1,2 milijona evrov (podprt je z evropskimi sredstvi), v sklopu katerega bodo med drugim ob pomoči mobilnega laboratorija zdravja opravili tudi meritve na tisoč starostnikih. "Laboratorij bo nared marca, opravil pa bo različne meritve, od krvnih parametrov do funkcionalnih testov in merjenja ravnotežja; prav težave z njim so pri starostnikih pogoste. Zdaj imamo na voljo instrumente, ki so bili včasih dostopni le vrhunskim športnikom," dodaja Pišot.

Na podlagi ugotovitev bodo pripravili tudi brezplačne izobraževalne seminarje za usposabljanje vodij vadbe za starejše in demonstracijska srečanja za vadbene programe starostnikov na domu po šestih regijah, v Kopru, Kranju, Trstu, Vidmu in Ferrari pa bodo izdelali tudi gibalne parke zdravja za starejše.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima