Magazin
145 ogledov

Bernski planšar skače na ljudi

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Imam dve leti starega bernskega planšarja. Težava je v tem, da pes vedno, ko pride kdo na obisk, skače na ljudi.

Vprašanje: Imam dve leti starega bernskega planšarja. Težava je v tem, da pes vedno, ko pride kdo na obisk, skače na ljudi. Saj razumem, da je vesel obiska in da na tak način pokaže to, ampak tako mene kot tudi ostale ljudi to moti, pa ne vem, kako bi mu to preprečila. Pri meni osebno, ko ga izpustim iz boksa, pomaga to, da ga ignoriram, ne delam hitrih kretenj z roko, odmikam pogled stran od njega in tako se potem hitro umiri. Težava pa nastane, ker ga ljudje malo pobožajo, potem pa on hoče še in postane vsiljiv na tak način, da skoči na njih ali pa jih umaže s slino, ker se stiska k njim.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Andrej Žunič, Alfakan: Skakanje po ljudeh si razlagate kot znak veselja, a vas tak način komunikacije vseeno moti. Skakanje je vsekakor znak vznemirjenja in pri taki velikosti psa zelo moteče za okolico. Že sami ste si na vprašanje delno odgovorili. Pomembno je, da si pes s skakanjem ne prisluži nikakršne pozornosti, ne z naše in ne s tujčeve strani. Narobe je, če med skakanjem po tujcih odreagiramo panično, psa vlečemo stran in se nad njim razburjamo. Poskusite drugače. Psa naučite, da si vsako zanj pozitivno posledico (hrano, izpust iz boksa, sprehod, božanje ...) prisluži z mirnim položajem ob vas. Če pes zopet poskusi skakati, ga ignorirajte in prenehajte nagrajevati. Močno odsvetujem kakršnokoli obliko sile s strani tujih oseb, saj lahko pes svoje vznemirjenje ob tujcu začne kazati na kakšen še bolj neprijeten način.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.