Magazin > Bizarno
58 ogledov

Lov na nacistični zaklad

Bo skrivnostno izginotje jantarjeve sobe tokrat le pojasnjeno? Žurnal24 main
V mestecu Deutschnedorf na jugozahodu Nemčije zanesenjaki iščejo domnevno nacistično zlato. Bo skrivnost jantarjeve sobe končno razkrita?

Ko so nacisti med drugo svetovno vojno nacisti okupirali tedanjo Sovjetsko zvezo, so iz Katarinine palače v Sankt Petersburgu odtujili znamenito jantarjevo sobo. Gre za sobo, katere stene in strop so bili obloženi z mojstrsko izdelanimi ploščami iz zlata in jantarja. Za izdelavo sobe so uporabili kar dva tisoč kilogramov zlata. Zaradi žlahtne rumene barve je bila soba imenovana jantarjeva.

Odkrito skrivališče jantarjeve sobe?
Že med vojno je bila sleherna sled za jantarjevo sobo izgubljena. Veliko zanesenjakov jo je poskušalo odkriti, a brez uspeha. Tokrat je na vrsti iskanje v mestu Deutschnedorf. Christian Hanisch, ki vodi in financira aktualni lov na zaklade, se že več desetletij ukvarja s skrivnostjo zlate sobe. Pravi, da obstaja več znamenj, ki nakazujejo, da bi zlato lahko bilo zakopano prav v tem nemškem mestecu. Med drugim naj bi njegov dedek, nekdanji pilot Hitlerjevih letalskih sil, sodeloval pri transportiranju iz Rusije ukradenih zakladov, tudi jantarjeve sobe. Še pred smrtjo mu je menda omenil koordinate mesta, kjer je iskani zaklad.

Izkopavanje zaklada je sicer trenutno prekinjeno. Lovci na zaklad so pred tem začeli izkopavati na mestu, ki ustreza prej omenjenim koordinatam Hanischovega dedka. S pomočjo ustrezne opreme so zaznali, da je deset metrov pod mestom izkopavanja jama, ki vsebuje zaloge za zdaj še neznane kovine. Ker obstaja nevarnost, da so v njej eksplozivna telesa, so dela začasno ustavili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.