Magazin > Film & Glasba & TV
62 ogledov

Na horuk na Eurosong

Hannah Mancini EPA
Morda bi bilo pametno, da bi letos izbor za pesem Evrovizije izpustili, pravi Aleš Vovk – Raay.

Na Danskem, kjer bo letos potekal izbor za pesem Evrovizije, so že določili vrstni red nastopajočih v polfinalnih izborih, RTV Slovenija pa očitno še vedno ne ve, kdo bo zastopal naše barve, prav tako pa tudi ne, kako bodo letos izbirali izvajalca, saj nam še do včeraj niso znali odgovoriti na to vprašanje.

Za nastop, a ne za vsako ceno

RTVS je v petek sporočila, da so se za nastop na Evroviziji 2014 odločili "po preverjanju zanimanja za projekt med oglaševalci in na podlagi dejstva, da so programske vsebine, povezane z izborom pesmi Evrovizije, visoko na lestvici priljubljenosti med poslušalci in gledalci.“ Z odločitvijo, ali bomo odpotovali na Dansko so sicer odlašali do zadnje minute, razlog pa naj bi bil finančne narave.

"Če jim je primanjkovalo denarja, bi bilo morda pametno, da letos izbor za pesem Evrovizije izpustimo in se začnemo že marca pripravljati za nastop naslednje leto. Treba pa je vedeti, da je RTV javni zavod in je zadeva nekoliko bolj zapletena. Težko je posploševati, kaj bi morali storiti, saj imajo tudi tisti, ki imajo pristojnost za take odločitve, enostavno zvezane roke zaradi določenih pravil,“ pravi Aleš Vovk – Raay, ki se mu nastop na izboru sicer zdi dobra odločitev za državo. "Sem za to, da se udeležujemo Eurosonga. Slovenija ima tako malo možnosti, da se pokaže, zato menim, da je nastop na takšnem šovu ne glede na rezultate nekaj pozitivnega, vendar ne za vsako ceno. K stvari bi bilo treba pristopiti z bolj jasnimi načrti in cilji.“

Verjetno tudi letos interni izbor

Lani nas je na Evroviziji zastopala Hannah Mancini, ki jo je na internem izboru izbrala komisija, ki so jo sestavljali Andrej Karoli, Darja Švajger, Urša Vlašič, Dušan Hren in Katja Koren. Hannah je z osmimi točkami v polfinalu pristala na zadnjem mestu. "Veliko držav se odloča na ta način in veliko jih je tudi uspešnih. Pesem Hannah Mancini se mi je zdela dobra. Hannah je po udeležbi na Eurosongu sama priznala, da to ni bil njen najboljši nastop. Vse skupaj je zagotovo povezano tudi s tem, kako hitro je bilo treba vse narediti. Treba je vedeti, da ni vsega kriv le izvajalec, težko pa je tudi celotno krivdo prevaliti na organizacijo. Šlo je za splet nesrečnih okoliščin. Menim, da so možnosti, da se interni izbor obrestuje na Evroviziji enake kot pri Emi,“ pravi Raay in obenem spomni, da je bila tudi Maja Keuc izbrana na neke vrste internem izboru. "Interni izbor je bil na nek način že leta 2011, ko so na Emi sodelovali le povabljeni izvajalci. Takrat je zmagala Maja Keuc, ki se je uvrstila v finale Eurosonga. To je bila dobra izkušnja. Takratni odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan je točno vedel, kaj želi doseči. Želel je spektakularen šov, odlično oddajo, hite in dober rezultat."

Raay poudarja, da sta na Eurosongu za dober rezultat ključnega pomena dobra skladba in nastop. Politika ti lahko pomaga do višje uvrstitve, ni pa kriva za nenehne slabe rezultate neke države, še meni.

Komentarjev 1
  • MZupan 09:33 21.januar 2014.

    Če imate interne izbore, si pa še stroške plačajte SAMI. Pa saj ste isti kot naši bančniki. Plačajte, kdo je pa naredil pufe, pa ni važno, vi samo plačajte...