Magazin > Film & Glasba & TV
7881 ogledov

Ostala brez dela, sedaj RTVS obtožuje, da javno laže

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Pravi, da RTVS zavaja javnosti.

Z novinarko Nina Kojima, svojo dopisnico iz Londona, je RTVS v luči varčevalnih ukrepov pred kratkim prekinilo sodelovanje. Kojima je nato na platformi X napadla direktorico TVS Ksenijo Horvat. "Ksenija Horvat, najini prijatelji iz RTV-ja so mi povedali, da je menda Tvoja programska shema tako lumpenproletariatska, da je niti Simon Kardum ni hotel podpreti. Morda pa bi skupaj spakirali?" je zapisala, pozneje pa še dodala: "Na RTV ni denarja? Ksenija Horvat, najini kolegi iz RTV so mi v zadnjih urah povedali, da tvoj partner Janez Lombergar poleg pokojnine prejema tudi znaten honorar, saj Ti menda tvorno pomaga pri čistkah? Na mejl mi nočeš odgovoriti, morda mi boš tukaj?"

RTV se je na njene obtožbe javno odzval. Njene zapise so označili za "načrtno blatenje javnega zavoda RTV Slovenija, predvsem vodstva TV Slovenija", zato jih najostreje obsojajo. Zanikajo tudi, da je Lombergar prejemal honorar. "Honorarna sodelavka Nina Kojima je s prejšnjim vodstvom sklenila pogodbo, v skladu s katero je za svoje delo prejemala mesečni pavšalni honorar v višini 4000 GBP, oziroma 4625 evrov. Na letni ravni bi to znašalo 55.500 evrov, oziroma bistveno več kot na primer znašajo celoletni variabilni stroški zunanjepolitične oddaje Globus. Pogodba je bila podpisana do konca leta 2024. Ob zamenjavi vodstva Informativnega programa TV Slovenija v začetku jeseni 2023 je Informativni program že porabil vsa za leto 2023 predvidena finančna sredstva, zato sodelavke v Londonu ni zmogel več plačevati. Že v času sklenitve pogodbe je tolikšen znesek zbujal začudenje, saj je presegal predvidena sredstva. V času finančne stiske je to le eden od številnih primerov zmanjševanja honorarnega dela v vseh enotah Televizije Slovenija. Poudarjamo, da je bilo sodelovanje z njo prekinjeno izključno zaradi finančnih razlogov."

"Gola laž", pravi Kojima. "Pozivam vodstvo, da javno objavi stroške dopisništev po svetu! Dragi naročniki, tako manipulirajo z vami, ne z mano, kajti 4000 £ vključuje honorar 2 ljudi, mene in kamermana. Moskva je čez 100 000 €!" je razložila Kojima in dodala, da so bili računi za maj, junij, julij nižji, ker niso imeli snemalca z izpolnjeno normo. 

RTVS je 15 sodelavcev poslal na čakanje. Včeraj niso mogli do svojih stvari. Več o tem TUKAJ.

 

 

Komentarjev 21
  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 18:26 05.januar 2024.

    ....Dokler ni šla v London, je bila popolnoma normalna. Izgleda, da je tudi ta doživela londonski sindrom. FUJ in FEJ!!!!

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 18:25 05.januar 2024.

    Mislim, da imamo naročniki in plačniki storitev teh jajcarij dovolj. Na tak način RTV SLO ne bo nikoli več zlezla na zeleno vejo. Vlada nima pristojnosti, vodstvo nima pristojnosti....Ko jih pa kdo začne udejanjati, je pa takoj ogenj v strehi. ...prikaži več Če so bili prispevki na nivoju britanske BBC, jo bodo prav gotovo brez premišljevanja zaposlili tam ali pa pri kaki drugi veliki svetovni TV hiši. Z obračunavanjem na osebnem nivoju je pa pokazala ves svoj Primitivizem. Nekoč sem za neko gospo slišal tole:

  • Ender3 17:41 05.januar 2024.

    Ne vem, če to medsebojno obračunavanje ravno sodi v medije...Kot, da ne bi imeli drugega pisati..