Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Tega zagotovo niste vedeli o Batmanu

Vzpon Viteza teme Blitz Film & Video Distribution
V duhu prihajajočega zadnjega dela Batmana - Vzpon viteza teme, ki bo obiskovalcem slovenskih kinematografov na voljo od 26. julija, vam predstavljamo nekaj zanimivih dejstev o Batmanovih rekvizitih.

Ste vedeli, da:

  • Batmanova obleka je v Vzponu viteza teme po obliki ostala enaka, kot je bila v Vitezu teme. Sestavlja jo 110 posameznih kosov, obleka, kapuca in ogrinjalo pa skupaj tehtajo 13,6 kilograma.
  • Kosi iz do določene mere prožnega poliuretana so pritrjeni na mrežo iz poliestra, kakršno prodajajo proizvajalcem vojaške, medicinske in zahtevne športne opreme kot nadomestek za neopren, saj odlično diha.
  • Skupaj so izdelali 50 različno dolgih, velikih in oblikovanih ogrinjal, mojstri za posebne učinke pa so izumili povsem novo, tiho napravo za ustvarjanje usmerjenega vetra, da so poustvarili učinek plahutajočega ogrinjala, znanega iz stripov.
  • Za mačjo tatico Selino Kyle so izdelali 20 kostumov, vsak od teh pa je iz praktičnih razlogov sestavljen iz dveh delov. Oblačilo je izdelano v dveh slojih – zunanji je s poliuretanskim slojem obloženi spandeks s šesterokotno tkano tkanino iz ogljikovih vlaken.
  • Kostumografka je očala za Catwoman oblikovala tako, da so, kadar jih dvigne, videti kot mačja ušesca.
  • Zanjo so izdelali tudi sedem različnih škornjev, najbolj pa so navdušili tisti z noži namesto visokih petk, namenjeni spopadom in sekanju.
  • Banova maska je iz termoplastičnega polimera, imenovanega ABS. Kostumografi so ga izdelali s pomočjo 3D-tiskalnika.
  • Batmobil ostaja enak kot v filmih Batman: Na začetku in Vitez teme, le da so tokrat nekateri v izvirnih kamuflažnih barvah. Vozilo sta zasnovala Christopher Nolan in scenograf Nathan Crowley v losangeleški garaži prvega. Prototip sta izdelala iz zlepljenih igračk avtomobilov, na koncu pa sta sestavila avtomobila znamk Hummer in Lamborghini. Navdih sta našla pri nekdanjem vojaškem vozilu.
  • Batmobil sicer nima sprednje osi, ima pa šest koles – dva spredaj in štiri zadaj. Slednja so kolesa za t. i. monster truck. Tehta dve toni in pol, v višino se lahko požene slaba dva metra, v daljavo pa dobrih 18 metrov. Doseže hitrost 169 km/h, v petih sekundah pa pospešek do 100 kilometrov.
  • Batpod je oblikovan enako kot v Vitezu teme in tehta 330 kilogramov. To vozilo je hitrejše od batmobila in se odlično obnese na vseh terenih. Na vsaki strani ima po en top, puško s kotvo in mitraljez.
  • Bat je zadnji dodatek k Batmanovi floti vozil in tehta okoli tono in 300 kilogramov. Gre za urbano leteče vozilo, križanca med helikopterjem in vojaškim letalom, ki lahko vzleta navpično. Tudi tega sta oblikovala Nolan in Crowley. Vsak po naročilu izdelani del letala je izdelan iz lahkih ogljikovih vlaken in čeprav bat v resnici ne leti (v filmu mu pomagajo vizualni in praktični učinki), ima delujoče puške in tope s pirotehničnimi učinki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.