Magazin
107 ogledov

Kaj naj počnejo med počitnicami?

deklica Shutterstock
Naj bodo počitnice čas tudi za sproščeno usvajanje novih znanj in sklepanje prijateljstev.

Konec šolskega leta je za otroke priložnost za dolgo pričakovani oddih od (pre)številnih obveznosti, kar pa naj ne pomeni tudi brezdelja. Če imate to srečo, da imate poleti veliko časa, ga namenite skupnim dejavnostim, a tudi če ga nimate, lahko vaše najmlajše poleti zaupate številnim zavodom in društvom, ki bodo poskrbeli za to, da bo poletje polno zabavnih dogodivščin in novih prijateljstev. Nekateri programi so na voljo tudi brezplačno.

Vedno v gibanju

Poletni tečaji plavanja (ali kopice drugih športov), organizirane športne počitnice v drugem kraju ali zgolj tedensko druženje z vrstniki ob zabavnih športnih igrah – vse to otroku omogoči redno gibanje in osvajanje novih veščin.

Nekaj predlogov: Zveza za šport otrok in mladine Slovenije, zavod G-rega, Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, Mini šport.

Učenje jezika skozi igro

Če je vašim otrokom hitro dolgčas in si želijo novih znanj, je poletje odlična priložnost za učenje novih jezikov. Za mlajše so na voljo bližnje jezikovne šole, starejši najstniki pa se že lahko odpravijo tudi na tečaje v tujino. Izbira jezikov, ki se jih lahko učijo, je zelo pestra.

Nekaj predlogov: Britanska mednarodna šola v Ljubljani, Berlitz, Nista, Jezikač.

Znanstvene počitnice

Vse vedoželjne otroške glave, ki jih privlači svet znanosti, bodo to poletje imele kaj početi. Od znanstvenih taborov do poletnih šol in posameznih delavnic – priložnosti za poučne eksperimente bo več kot dovolj.

Nekaj predlogov: Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Hiša eksperimentov, Pionirski dom, Znanstveno-raziskovalno središče

Sproščeno

Najmlajši navdušenci nad risanjem, slikanjem, glasbo, plesom, gledališčem, kiparjenjem in drugimi načini umetniškega izražanja se poleti končno lahko prepustijo najljubšim dejavnostim.

Glasbene šole po vsej Sloveniji tako med počitnicami ponujajo začetne ali nadaljevalne poletne tečaje inštrumentov, podobne ponudbe učenja plesa so pripravile tudi plesne šole. Cene tečajev se gibljejo od nekaj deset do več sto evrov, odvisno od trajanja, intenzivnosti in količine posredovanega znanja.

Tistim, ki v roke radi primejo čopič ali kos gline, pa bodo poletje popestrile delavnice, na katerih bodo lahko ustvarjali po mili volji. Krajše delavnice so pogosto brezplačne, zato velja pobrskati po spletu in preveriti ponudbo v domačem kraju.

Komentarjev 1
  • mia 13:45 22.junij 2013.

    res lepo kaj vse nudijo danes otrokom med počitnicami. a koliko vse to stane in koliko staršev lahko privošči naj počitnice svojim otrokom. ker tudi starih staršev in tet nima vsak ali pa niso na voljo, se naši otroci prepuščeni ...prikaži več ulici in internetu.