Magazin
539 ogledov

Kakšna vojna, Nikaragva je oaza miru

Nikaragva
1/5
Shutterstock
"Ali je nevarno?" je eno od najpogostejših vprašanj, ki sva jih dobila, ko sva se vrnila iz Nikaragve, znane po sandinistih, kontrasih in državljanski vojni, ki pa se je končala, še preden je razpadla Jugoslavija. Nama se ni zdelo nevarno, niti se nikoli nisva počutila ogrožena.

Priletela sva v Managuo, glavno mesto Nikaragve, ki sva ga po dopoldnevu ogledov zapustila. Potres leta 1972 je mesto uničil, in kar so postavili pozneje, sploh ne spominja na mesto.

Kako uro in za manj kot dolar vožnje z avtobusom stran je nekdanja prestolnica Granada. To je prijazno kolonialno mestece, ki leži na obrežju ogromnega jezera Lago de Nicaragua, v katerem so nekoč živeli tudi morski psi, a so jih zaradi pretiranega lova iztrebili.

Na tem jezeru, ki se zdi kot morje, je otok Ometepe, ki je nastal, ko sta se združila dva vulkana, tako da ima obliko osmice, vsak del pa svoj vulkan. Na tem otoku je življenje še počasnejše kot sicer, ob reki San Juan na meji s Kostariko pa se čas praktično ustavi. Tja sva se z Ometepeja odpravila z nočnim trajektom, ki ob zori prispe v mesto San Carlos, nato pa sva se s čolnom odpravila do Castilla, kjer ni avtomobilov, do tja pa je tri ure vožnje po reki. Potem ko je piratom s Karibov trikrat uspelo po reki in jezeru pripluti do Granade in jo opleniti, so v Castillu na hribčku nad brzicami postavili utrdbo, ki bi jih prestregla. Kraj je dobro izhodišče za izlete v džunglo, kjer smo videli lenivca, opice in mravlje 24 ur (tako jih imenujejo domačini, ker po ugrizu teh mravelj menda toliko časa boli), sveže sledove pume, poskusili rastlino, ki omrtviči jezik (domačini, ki nimajo zdravnika, jo uporabljajo v primeru zobobola), ob reki pa so se sončili kajmani. Neko noč sva prespala v kočah ob reki, pol ure hoda do najbližjega kraja. Hrup, ki ga ob mraku in zori ustvarjajo ptiči in opice, je neverjeten, tako kot mir prej in potem.

Vtis. Ljudje so, če le govoriš malo špansko, neverjetno prijazni. Če jih vprašaš, od kod pelje avtobus, te tja odpeljejo in prav lahko se zgodi, da se z gospo, ki dela na turističnih informacijah, zaklepetaš o osebnih stvareh in se igraš z otroki lastnika hostla.

Letalo. Letalske vozovnice do Srednje Amerike navadno stanejo okrog 800 evrov. V akciji družbe Delta sva jih kupila za 540 evrov. Priporočam spremljanje portalov Izlet na dlani in Po svetu.

Soba za dve osebi s kopalnico stane od deset do 25 evrov na noč. Prevozi so poceni. Ena ura vožnje z avtobusom stane približno dolar, s trajektom sva se devet ur vozila za pet dolarjev (to je cena za prvi razred, sicer je cena dva evra).

Hrana. Tudi hrana ni draga – zajtrk, ki je res obilen in zato ni bistveno cenejši kot kosilo ali večerja, stane okrog tri evre.

Letalo. Letalske vozovnice do Srednje Amerike navadno stanejo okrog 800 evrov. V akciji družbe Delta sva jih kupila za 540 evrov. Priporočam spremljanje portalov Izlet na dlani in Po svetu.

Nočitve. Prijetna soba za dve osebi s kopalnico stane od deset do 25 evrov na noč.

Transport. Prevozi so poceni. Ena ura vožnje z avtobusom stane približno dolar, s trajektom sva se devet ur vozila za pet dolarjev (to je cena za prvi razred, sicer je cena dva evra).

Hrana. Tudi hrana ni draga – zajtrk, ki je res obilen in zato ni bistveno cenejši kot kosilo ali večerja, stane okrog tri, štiri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.