Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Na sonce brez škodljivih kemikalij

krema Shutterstock
Pred nevarnimi žarki se lahko zaščitite tudi brez škodljivih kemikalij.

Ekološko ozaveščeni se boste uporabi klasičnih krem za zaščito pred soncem zaradi vseh kemikalij, ki jih vsebujejo, raje izognili, toda kljub temu je treba kožo zaščititi pred škodljivimi žarki, če ne želite poletja preždeti v gosti senci. Na srečo se pred soncem lahko zaščitite tudi na okolju in telesu prijazen način, potrebnega je le nekaj načrtovanja.

Pozor: nižji faktorji

Kolekcije biokozmetike ponujajo kreme in losjone za zaščito pred soncem (ščitijo tako pred UVA- kot UVB-žarki), toda zaradi izključno naravnih sestavin ti večinoma ne dosegajo visokih faktorjev zaščite, ki jih lahko najdete v klasičnih kremah. Najvišji faktorji dosegajo številko 30, kar pomeni, da morate poskrbeti za dodatno zaščito in redno obnavljanje nanosa, še posebno pri svetli in otroški koži.

Naj vas ščiti ekobombaž

Tisti, ki ste občutljivejši na sončne žarke, se torej ne boste mogli ves dan brezskrbno gibati na soncu zgolj z zaščito ekološko izdelanih krem za sončenje, temveč boste morali svoj urnik prilagoditi soncu (sredi dneva se mu izogibajte) ter se dodatno zaščititi z oblačili in pokrivali. Tudi tu izbirajte naravne materiale, nebeljen bombaž in ekološke tkanine. Slamnik je odlična izbira.

Od znotraj z antioksidanti

Sposobnost kože, da se upre sončnim žarkom, je odvisna tudi od njene sposobnosti za regeneracijo. Tudi poleti so zato pomembni zavezniki antioksidanti, ki jih v telo vnesete predvsem s pestrim naborom sadja in zelenjave. Pravilna prehrana sicer ne pomeni, da se boste lahko odrekli zaščitni kremi, a zagotovo boste telesu pomagali, da si opomore od stresa, ki ga povzročajo sončni žarki.

Ekosamoporjavitev

Na trgu so na voljo tudi biološke oziroma naravne kreme in spreji za samoporjavitev, ki vsebujejo porjavitvene sestavine, kot so naravni betakaroten in izvlečki iz sladkorja. V nasprotju z navadnimi samoporjavitvenimi izdelki boste z naravnimi kožo potemnili počasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.