Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Skuštrane zaradi tablet

lasje, ženska Shutterstock
Ste vedeli, da na vašo pričesko vpliva tudi to, kakšna zdravila jemljete?

Mehkoba, upogljivost in skodranost vaših las se spreminjajo z odraščanjem in staranjem, a na te lastnosti lahko vplivajo tudi zdravila. Če ste se znova zbudili v bad hair day, lahko morda za to krivite tablete, ki jih jemljete.

Kontracepcijske tablete, antidepresivi, sredstva proti aknam: Najpogosteje je z njimi povezano povečano izpadanje las. Lasje izpadejo, še preden se konča njihov rastni cikel in kar nekaj časa traja, da zrastejo novi.

Zdravila za epilepsijo: Nekatera izmed njih so povezana z izpadanjem las ter spremembo oblike lasu. Popolnoma ravni lasje se lahko z uporabo teh zdravil spremenijo v kodraste in obratno.

Zdravila za zdravljenje hepatitisa: Raziskave so pokazale, da ta zdravila oslabijo las, povečajo njegovo izpadanje ter, tako kot zdravila za epilepsijo, popolnoma spremenijo videz vaših las.

Zdravila za visok pritisk: Snovi, ki so v betablokerjih predvsem oslabijo las in ga naredijo krhkega in lomljivega.

Seveda pa ni treba, da se kar vdate v usodo, če na laseh opažate negativne posledice zdravil, ki jih jemljete. Dandanes je na voljo več zdravil za iste težave, zato se posvetujte z zdravnikom in poiščite alternativne možnosti zdravljenja. Ob tem poskrbite za uporabo ustreznih izdelkov za nego las; posezite po sredstvih proti izpadanju in hranljivih maskah, z lasmi pa ravnajte nežno in jih pretirano ne češite. Prepovedano je tudi tesno spenjanje las, saj tudi to pospeši izpadanje in jih lomi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.