Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Slovenskega grozdja je letos žal premalo

grozdje Žurnal24 main
Čas zorenja grozdja se v domačih vinogradih začne že avgusta in traja vse do pozne jeseni, zato smo v trgovinah preverili ponudbo teh sladkih sadežev. Ocenjevali smo poreklo, ceno ter izvor belih, rdečih, modrih in temnordečih grozdnih jagod.

Presenečeni smo bili predvsem ob zelo raznolikih cenah, pričakovali pa smo tudi več domačega pridelka. Tega smo namreč našli le v eni trgovini.

Veliko sort, velike razlike

Najprej smo obiskali Leclerc, kjer nas je italijansko belo grozdje pričakalo po znižani ceni 0,87 evra, črno pa po 1,99 evra za kilogram. Tudi v drugih trgovinah je prevladovalo grozdje italijanskega porekla, cene pa so se gibale okrog dveh evrov za kilogram, izjemoma tudi okoli dobrih treh evrov, odvisno od sorte. Med cenejšimi je bil poleg Leclerca Lidl, kjer kilogram modrega grozdja stane 0,99 evra (znižana cena). Cene grozdja pa se ne razlikujejo zgolj od trgovine do trgovine, temveč tudi glede na sorto. Ponudba je namreč presenetljivo pestra, saj smo našteli tudi do pet različnih sort na ponudnika. Slovensko grozdje pa smo našli le v Sparu. V Mercatorju so nam odsotnost domačega grozdja pojasnili tako: “V Mercatorju imamo tudi slovensko grozdje, pakirano po en kilogram, vendar so količine manjše (kolikor nam jih pridelovalci lahko pač ponudijo), kar pomeni, da ga ni dovolj za vse Mercatorjeve trgovine v Sloveniji.”

Ekološko pregrešno drago

Cene grozdja se hitro povzpnejo v želji po ekološko pridelanem sadju. V Sparu  boste za kilogram italijanskega ekogrozdja odšteli 4,58 evra, v Leclercu pa je na voljo francosko ekološko pridelano grozdje, za kilogram katerega je treba odšteti 7,40 evra. Še nekaj več boste za tako grozdje odšteli v Kalčku, 8,25evra za kilogram belega in kar 9,49 evra za kilogram italijanskega rdečega. Ekološka pridelava grozdja poteka tudi pri nas, zato smo za primerjavo vzeli cene lokalnih ekokmetij in dostavljalcev ekološkega sadja in zelenjave na dom. V povprečju boste za kilogram domačega ekogrozdja odšteli okrog štiri evre, kar je tudi do pol manj kot v trgovini. Če vam je ekologija pomembna, se torej po grozdje raje odpravite drugam, če ne, pa izkoristite akcijske ponudbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.