Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Slovenskega sadja in zelenjave na voljo vse več

zelenjava Shutterstock
Po nekaj mesecih preverjanja porekla živil v naših trgovinah smo se odločili, da ocenimo, kakšna je skupna ponudba slovenskih pridelkov na vrhuncu pridelovalne sezone.

Pričakovali smo, da bomo domače izdelke našli v prav vseh trgovinah, a se to ni zgodilo. Kljub temu je ponudba slovenskih izdelkov danes izjemno pestra in brez dvoma bogatejša, kot je bila pred nekaj meseci.

Od jagod do česna

S svojo ponudbo slovenskih pridelkov so najbolj navdušili v Sparu in Mercatorju, kjer so ponujali kar 25 oziroma 23 slovenskih pridelkov. Na policah smo našli res širok izbor sadja in zelenjave (česen, krompir, bučke, kumare, paradižnik, solato, papriko, grozdje, radič, borovnice, maline, jagode, jabolka, hruške in drugo), v katerem pa so bili tudi slovenski pridelki ekološke oziroma integrirane pridelave. Med pridelki, ki bi jih te dni pričakovali na naših policah, smo pravzaprav pogrešali le slive. Te še vedno uvažamo iz južnejših delov Evrope, predvsem iz Srbije.

Bistveno slabše sta se odrezala Tuš in Leclerc, kjer smo našli le sedem oziroma osem vrst doma pridelanega sadja in zelenjave. Še manj jih je bilo v Kalčku (le tri), v katerem pa so pred kratkim napovedali, da bodo svojo ponudbo slovenskih izdelkov kmalu bistveno razširili s ponudbo pridelovalca Na svoji zemlji. V Hoferju so slovenska samo jabolka, na testu pa je padel Lidl, kjer nismo našli niti enega slovenskega pridelka.

Slovenski dobro označeni

Očitno so trgovci prepoznali željo kupcev po živilih slovenskega porekla, zato je večinoma dobro poskrbljeno, da domače sadje in zelenjavo opazite že na daleč in vam ni več treba brati drobno tiskanih deklaracij na robu gajbic, kar bistveno skrajša čas nakupa. Glede na široko ponudbo slovenskega sadja in zelenjave v nekaterih obiskanih trgovinah lahko sklenemo, da ima kupec za veliko živil končno tudi možnost, da ne izbira le glede na ceno in kakovost, temveč tudi glede na njihovo poreklo. Kupovanje domačih pridelkov na srečo postaja vse lažje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.