Magazin
41 ogledov

Mesec zdravega pasjega nasmeha

Poskrbite za njegove zobe in dlesni. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Da so zdravi zobje pogoj za zdravo in srečno življenje, velja tudi za pse. In mesec zdravega pasjega nasmeha se začenja jutri.

Pedigree v sodelovanju z izbranimi veterinarji zato vse kužke tudi letos od 1. do 31. marca vabi na že tradicionalni Mesec zdravega nasmeha. Na www.pedigree.si poiščite sodelujoče veterinarske ordinacije po Sloveniji ter svojega najdražjega pripeljite na brezplačen pregled zob in dlesni.

Čiščenje in zdravi prigrizki
Kar štirje od petih psov, starejših od treh let, trpijo zaradi bolezni zob in dlesni. Krivec za to je neprimerna ustna higiena, ki se lahko stopnjuje vse do resnih zdravstvenih težav. Težave z zobmi in dlesnimi se začnejo z nastajanjem zobnih oblog, kremaste plasti, ki se ustvarja na zobeh po jedi. Težave se začnejo, če oblog ne odstranimo, saj postanejo idealna podlaga za mineralne snovi, ki se nabirajo in strjujejo na zobeh, kar povzroči nastanek zobnega kamna. A z redno nego lahko nastanek zobnega kamna in oblog preprečimo. Za učinkovito preprečevanje bolezni zob in dlesni je nujno redno in temeljito čiščenje. Kadar vam za pasjo zobno ščetko in zobno pasto zmanjka časa, so dobrodošli priboljški, ki po zaslugi posebne teksture med žvečenjem odstranijo obloge z zob in dlesni, a ne poškodujejo mehkejših delov ustne votline.

Vseeno pa bodite pozorni na določene znake, ki opozarjajo, da v ustih vašega psa ni vse v redu:

  • nabiranje zobnih oblog ali kamna na zobeh in dlesnih
  • rdeče in zatečene desni ali na dotik občutljive dlesni
  • upiranje hrani, zlasti suhi
  • neprijeten zadah iz ustne votline
  • čezmerno slinjenje
  • drgnjenje smrčka
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.