Magazin > Odnosi in prosti čas
3456 ogledov

To so znaki med letom, da je z letalom nekaj narobe

letalo, delta Profimedia
Bodite pozorni na te znake.

Mnogi se bojijo letenja, predvsem turbulence. Medtem ko je turbulenca povsem naraven pojav, ki večinoma ni nevaren, je dobro poznati znake, s katerimi prepoznamo, da je z letalom nekaj narobe, da lahko pravilno odreagiramo. 

1. Obnašanje posadke

Povečana aktivnost posadke, vključno s pogosto komunikacijo s pilotsko kabino, lahko kaže na težavo. To vključuje spremembe tona ali nujnosti v obvestilih pilotske kabine ali kabinskega osebja. Zato prisluhnite posadki oziroma navodilom, ki so vse bolj jasna in pogosta, saj je to lahko opozorilni znak. "Posadka lahko pripravi tudi opremo za nujne primere ali usmeri določene potnike, da pomagajo pri morebitni evakuaciji," je dejala stevardesa Lisa Hughes.

2. Fizični znaki

Nenavaden hrup, tresljaji ali nenadne spremembe višine lahko kažejo na mehanske težave. Lahko se spremeni tudi osvetlitev kabine, namestijo kisikove maske ali zažene protokol za nujne primere.

3. Nagli pristanek

Odločitev za pristanek je tudi opozorilni znak. Običajno je vzrok v nujnih zdravstvenih primerih, lahko pa tudi v nepričakovanih vremenskih razmerah. V redkih primerih je nagli pristanek lahko znak varnostnih groženj, kot so grožnje z bombami ali nesramno vedenje potnikov, ki predstavlja tveganje za varnost letenja.

Omeniti velja, da je letalo eno izmed najvarnejših prevoznih sredstev. V letu 2023 smo beležili dve letalski nesreči, leto prej pa šest, poroča b92.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.