Magazin > Odnosi in prosti čas
1552 ogledov

Zato je februar krajši od ostalih mesecev

koledar Profimedia
Razlaga sega daleč nazaj v zgodovino, ki je zelo zanimiva. Na razvoj koledarja, kot ga poznamo danes, je namreč vplivalo kmetovanje, luna in tudi ego velikih cesarjev. Danes pa ne le prestopne dneve, ampak celo sekunde uravnavajo računalniki.

Razlog za to, da je februar krajši od ostalih mesecev, najdemo v zgodovini merjenja časa in zapisovanja koledarskega leta. Zemlja potrebuje 365 dni in slabih 6 ur, da obkroži sonce. Čez zgodovino je človek določil, da bo število dni v letu razdelil na 12 mesecev. Vendar ni bilo od vedno tako, piše na spletni strani Strojnik.si. V prvih znanih koledarjih antičnega Rima je bilo samo 10 mesecev. Koledar je bil zasnovan na podlagi kmetovanja, zato se je začel z marcem in končal 304 dni kasneje v decembru. Ker se pozimi na polju ni delalo, preostalih dni preprosto niso upoštevali.

V letu 731 pred Kristusom pa se je Numa Pompilius, drugi rimski kralj, odločil, da bo koledar uravnal po luninih menah. V letu je 12 ciklov luninih men, zato je leto razdelil na 12 mesecev. Dodal je še Ianuarius in Februarius, tako da je leto trajalo 355 dni. Ker pa so Rimljani verjeli, da so soda števila nesrečna, so dolžine mesecev v Pompilijevem koledarju alternirale med 29 in 31 dni. Zaradi števila dni v letu je februarju ostalo le 28 dni. Ker je bil koledar prekratek, se je sčasoma to začelo poznati na letnih časih, ki se niso več lepo ujemali z meseci. Tako so se odločili, da bodo vsakih nekaj let koledarskemu letu pred marec dodali še mesec Mercedonius, ki je imel 27 ali 28 dni, s čimer so dobili leto, dolgo 377 oz. 378 dni.

polna luna | Avtor: Profimedia Profimedia

Težave s koledarjem v precejšnji meri nato odpravil Julij Cezar, po katerem se tudi imenuje Julijanski koledar. To koledarsko leto je trajalo 365 dni. Dodatnih deset dni se je razporedilo med vse sode mesece, samo februarju je še vedno ostalo 28 dni. Ker tudi to ni bilo dovolj, se je vsake štiri leta februarju dodal še en dan. Odločil se je še, da po sebi poimenuje mesec Quintilis, ki nam je danes znan kot julij.

Po Juliju Cezarju je na oblast prišel cesar Avgust, ki v koledar ni posegal zaradi praktičnih razlogov, temveč zaradi svojega ega. Želel je imeti mesec, ki bo poimenovan po njem, izbral si je mesec Sextilis, ki je takrat imel 30 dni, danes pa ga zato poznamo kot mesec avgust. Ni mu bilo všeč, da bi imel njegov mesec manj dni kot mesec Julija Cezarja, zato je preprosto vzel en dan februarju in ga dodal avgustu.

"Ta koledar se je obdržal kar precej časa, vendar se je do 16. stoletja nabralo 10 odvečnih dni, saj Zemlja za krog okoli Sonca potrebuje ravno malo manj kot leto in 6 ur. Leta 1582 je zato papež Gregor XIII. vpeljal dodatno spremembo, in sicer se vsako leto, ki je deljivo s 100, prestopno leto izpusti, razen če je leto deljivo s 400, potem se prestopno leto ohrani. Tako je recimo leto 1900 bilo prestopno, leto 2000 pa ne. Ker pa to ni rešilo težav z odvečnimi 10 dnevi, so določili, da se v letu 1582 preskoči 10 dni. To so naredili v mesecu oktobru, ko je 4. oktobru sledil 15. oktober," še piše Strojnik.si, ki pojasni, da si danes za natančnost koledarja pomagamo z računalniki, ki brez našega zavedanja koledarskemu letu dodajajo celo prestopne sekunde.

Vir: Strojnik.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice