Magazin
43 ogledov

Prenova Plečnika znova ogrožena

Otvoritev razstave Prenovitev centralnega stadiona Bežigrad. Žurnal24 main
Marko Stokin, predsednik slovenskega Icomosa, pri prenovi stadiona za Bežigradom zahteva ponovno strokovno presojo kulturnovarstvenih izhodišč.

Icomos, slovensko Združenje za ohranjanje spomenikov in spomeniških območij, meni, da izbrana natečajna rešitev za prenovo stadiona za Bežigradom izniči Plečnikovo avtorsko zasnovo, jo dozida in nadzida ter grobo poseže v vplivno območje spomenika. Hkrati zahtevajo zagotovitev varstva Plečnikovega stadiona v skladu z mednarodnimi določili in pravnim varstvom kulturne dediščine.

Pri tem se sklicujejo na dva mednarodna dokumenta: konvencijo o stavbni dediščini Evrope, ki pogodbenice med drugim zavezuje k sprejemu določb o preprečevanju poškodovanja, propadanja in rušenja zavarovane dediščine. Druga določba pa je tako imenovana Beneška listina, ki opredeljuje uporabo spomenikov, pri kateri konstrukcija ali dekoracija stavbe ne sme biti prizadeta, in govori o tem, da ohranjanje spomenika vključuje tudi ohranitev primernega okolja ter prepoveduje vsakršne nove gradnje, rušenja ali prezidave, ki bi utegnile spremeniti razmerja gmot in barv.

 

Plečnikova arhitektura

Stadion za Bežigradom je v opusu arhitekta Jožeta Plečnika edini športni objekt s še vedno jasno berljivo zasnovo in ohranjenimi arhitekturnimi elementi. Gre za vzorčni primer Plečnikove arhitekture, ki zaznamuje nekdanje bežigrajsko predmestje ob glavni mestni vpadnici, hkrati gre za najstarejši ohranjeni stadion v Ljubljani.

Plečnikov stadion si zasluži strokovno prenovo
Plečnikov stadion po njihovem prepričanju zasluži prenovo v skladu s strokovnimi konservatorsko-restavratorskimi načeli in mednarodnimi določili, pri kateri bo ohranjena njegova arhitekturna, materialna in simbolna vrednota, kar pa, tako v združenju, "žal prvo nagrajena natečajna rešitev za prenovo in dograditev centralnega stadiona Jožeta Plečnika za Bežigradom ne prinaša, saj ne upošteva načel celostnega varstva dediščine."

Stadion za Bežigradom je v opusu arhitekta Jožeta Plečnika edini športni objekt s še vedno jasno berljivo zasnovo in ohranjenimi arhitekturnimi elementi. Gre za vzorčni primer Plečnikove arhitekture, ki zaznamuje nekdanje bežigrajsko predmestje ob glavni mestni vpadnici, hkrati gre za najstarejši ohranjeni stadion v Ljubljani, so še zapisali v sporočilu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.