Magazin > VIP
164 ogledov

Borut Pahor izdal priročnik

borut pahor Beletrina
Borut Pahor je izdal knjigo.

Založba Beletrina v minulih letih širi svoj knjižni program in išče nove priložnosti. "Med drugim smo lansirali Klasično in Zvezdno Beletrino, zbirki, namenjeni ljubiteljem svetovne klasike in mladim bralcem, prav tako pa smo se profilirali tudi kot založba izvirnih (avto)biografij in kriminalk. Z načrtovanimi dvajsetimi izdajami letno pa zbirka Žametna Beletrina predstavlja doslej najbolj ambiciozen korak v smeri utrjevanja založbe na slovenskem knjižnem trgu," je ob začetku dogodka zbrane nagovoril direktor Beletrine Mitja Čander. Zbirka je tudi poskus približevanja širši bralski javnosti skozi žanrsko raznoliko in kakovostno knjižno ponudbo, pri čemer bodo ob tujih uspešnicah namenili posebno pozornost domačim avtorjem in avtoricam. 

K tej zbirki spada tudi prvenec nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja, Zmaga je začetek: Priročnik za politične & druge začetnike. Gre za motivacijsko delo, v katerem avtor skozi trideset poglavij naniza številne uporabne napotke in spoznanja, ki jih je nanizal v svoji dolgi in uspešni karieri slovenskega in evropskega poslanca, predsednika državnega zbora, parlamenta in države. V avtobiografsko obarvanem priročniku nekdanji predsednik spregovori o svojih življenjskih in političnih izkušnjah, o muzah, ki so, kot pravi, skoraj nujni del visoke politike, ter o tem, kako se pobrati po hudem porazu. V pripovedi nazorno prikaže tudi razgibane primere iz domačega in mednarodnega družbenega prostora. Pahor se v svojem prvencu močno odmakne od toge politične korektnosti in se razpiše tudi o nekaterih stvareh, ki jih kot profesionalni politik nikoli ne bi obravnaval, pravijo pri založbi. "Priročnik tematizira politika kot kompleksno ustvarjalno osebnost; njegovo rast, njegove šibkosti, težave, padce, vzpone, navsezadnje tudi njegovo soočenje z odgovornostjo do javnosti. Potrudil sem se po svojih najboljših močeh, sem pa imel pri pisanju knjige v mislih predvsem generacijo svojega sina, ki je, ko se odpravlja na karierno pot, vsaj tako radoveden, kot sem bil jaz v njegovih letih in bi mi takšen priročnik prišel še kako prav," pravi Pahor. 

Pahorjev prvenec naj bi bil poseben v različnih pogledih. "Najprej zato, ker gre za navdihujočo knjigo najzmagovitejšega slovenskega politika, ki je v preteklosti opravljal vse najvidnejše funkcije v samostojni državi. Drugič zato, ker gre za žanrski hibrid, v katerem prevladujejo priročniške tehnike, posebno noto pa mu dajejo avtorjeva poklicna in življenjska spoznanja, začinjena z nevsakdanjimi anekdotami iz visoke politike. Tretjič, in ne zadnjič, pa zato, ker smo v bližnji preteklosti nekako vsi tako ali drugače postali del njegove javne življenjske zgodbe, saj se v svojih spominih, s katerimi orisuje priročniške lekcije, vrača k dogodkom, ki so del kolektivnega spomina," je svoje misli strnil glavni urednik založbe Beletrina in sourednik Pahorjevega prvenca Urban Vovk. 

 

 


 

Komentarjev 1
  • Ender3 14:49 22.november 2023.

    B.P je že v osnovi priročnik za sladkorno bolezen..Ljudje model je škodljiv da obstoja..