Magazin > VIP
25 ogledov

Brez strahu o starosti

mesto žensk Alfredo Beltran
Radikalno, komično, resno in neresno o staranju.

Ljubljana danes ob 20. uri z odprtjem skupinske razstave Zrcalo časa v Galeriji Škuc postaja nekoliko bolj ženska, saj v mesto prihaja mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, na katerem se bo do 13. oktobra predstavila vrsta domačih in tujih umetnic.

Festival ima letos zaradi krčenja sredstev v kulturi 30 odstotkov nižji proračun, ki znaša približno 90 tisoč evrov, zaradi česar bo sicer manj obsežen, ne pa tudi manj zanimiv.

Od mladih do starih umetnic

Gostujoče umetnice bodo tokrat raziskovale temo staranja, programska vodja festivala Mara Vujić pa pri tem opaža dva trenda: “Umetnice mlajše generacije reflektirajo predvsem čas, v katerem živijo, in v svoji drži večkrat izražajo brezupnost v zvezi s prihodnostjo, umetnice srednje in starejše generacije pa v svojem delu izpostavljajo konkretnejše teme, na primer vprašanja pokojnin, estetike, ženskega telesa.”

Kot enega od vrhuncev festivala, ki bo ponudil performanse, koncerte, razstave in še marsikaj drugega, Vujićeva izpostavlja Rocío Boliver, mehiško umetnico na področju body arta, ki bo s svojim “radikalnim, fizičnim performansom, ki ga spremlja tudi močan družbeni komentar”, nastopila jutri ob 21. uri v Galeriji Kapelica. Tisti, ki jim je bolj kot radikalno bliže razvedrilno, pa se ne bodo zmotili, če si bodo ogledali italijansko skupino Dionisi Theatre Company, ki se bo z mozaikom satire, drame in stand up komedije predstavila jutri in v soboto ob 19. uri v Gledališču Glej, ali prisluhnili kanadski glasbenici Wendy McNeill, ki bo v Menzi pri koritu na Metelkovi nastopila naslednji četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.