Magazin > VIP
31409 ogledov

Nova kariera Petra Prevca: "Kot Petra poznam, s tem ne bo imel težav"

Planica 2024, Peter Prevc Saša Despot
Danes ni le Planiški praznik, ob zaključku kariere je tudi praznik Petra Prevca.

Naš najbolj uspešen orel Peter Prevc ta konec tedna zaključuje kariero vrhunskega smučarskega skakalca in to v Planici, ki je za mnoge Slovence kar praznik in ne le finale svetovnega pokala. Ob tej priložnosti je nekaj naših nekdanjih vrhunskih športnikov povedalo, kaj je njim pomenil zaključek kariere in kje v prihodnosti vidijo Petra. 

Primoža Peterko, nekdanjega smučarskega skakalca, je Petrova odločitev o končanju kariere malo presenetila. "Malo me je presenetilo, sicer ni več rosno mlad, a je še sposoben kaj pokazati. Seveda je težko končati športno kariero. Ne vem, kaj ima v načrtu Peter, jaz sem ostal v skokih kot trener in je bil prehod zaradi tega lažji," pravi Primož, ki tudi po končani trenerski karieri ne more brez snega, tako v Kranjski Gori deluje kot serviser smuči.

Odličen prehod je uspel Juretu Koširju, ki je po končani smučarski karieri uspešno zajadral v poslovni del športa. Preizkusil pa se je tudi kot voditelj. "Mene je že prej zanimal poslovni svet in sem se pripravljal za ta prehod v šport preko poslovnega sveta že v času kariere. Verjamem, da tudi Peter ve, s čim bi se rad ukvarjal. Vsekakor je to sprememba življenjskega sloga, plusi pa so, da nisi več vezan na urnike, datume. Sprememba je bolj v smislu novega življenjskega sloga, zato je laže, da tudi po športni upokojitvi ostaneš povezan s tem športom," pravi Košir.

"Športniki smo edini, ki se dvakrat upokojimo. Ta odločitev ni lahka odločitev in tudi sam sem jo v glavi dolgo mlel, a je bila ob pravem času. Ni pa lahko, pa kadarkoli je," pravi Jernej Damjan, ki je bil vrsto let tudi Petrov reprezentančni kolega. "Petru želim točno tisto, kar si sam želi. Sploh pa trenutke, ki jih je zaradi kariere izpustil, predvsem z družino," še dodaja Damjan. 

Da bo Peter uspešen na kateremkoli področju, ki se ga bo lotil, pa je prepričan legendarni smučarski skakalec Franci Petek: "Prepričan sem, da lahko vrhunskost iz vrhunskega športa prenese v naslednjo stvar, ki jo bo počel. Kot Petra poznam, s tem ne bo imel težav, je zelo prizemljen in ima prave vrednote. Kaj pa je uspeh? Uspeh je že normalno družinsko življenje. Konec športne kariere je kar težak, ker nekaj pustiš za sabo in nisi več dnevno z ljudmi, s katerimi si bil velik del življenja. To je drugače, a če pogumno obrneš nov list, ti je lažje in ni tako težko, kot se zdi."

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:03 23.marec 2024.

    Upam, da bo Prevčeva zgodba o uspehu, po zaključku kariere in ne bo pristal kot Peterka ali bankrotirani Košir.

  • rd2dmk2 18:20 23.marec 2024.

    športnik se 2 krat upokoji. se spomnim ene naše slavne špotnice, ki je že maed kariero bila podjetnica. in to kakšna. iz svojega podjetja je sebi v državno ekipo prodajala opremo. ma so sl politiki lulčki kot kaže proti našim športnikom

Sorodne novice