Magazin > VIP
31111 ogledov

Shakiri grozi osem let zapora, med pričami ginekolog

Shakira Profimedia
Pevka Shakira, ki je pred dnevi osvojila tri nagrade Latin Emmy, se mora v ponedeljek v Barceloni na sodišču braniti hudih obtožb na svoj račun.

Proti Shakiri se bo jutri v španski Barceloni začel proces zaradi obtožb, da je zvezdnica španske davčne organe opetnajstila za davke v višini kar 14,5 milijona evrov. Če bi 46-letnico, ki sicer živi v ameriškem Miamiju, spoznali za krivo, ji grozi do osem let zapora in 24 milijonov evrov kazni. 

Tožilstvo ji očita, da je med letoma 2012 in 2014 po več kot šest mesecev bivala v Španiji. To pa pomeni, da bi morala kot španska rezidentka plačevati davek. Tožilstvo obtožbe utemeljuje na podlagi izjav 117 različnih prič. To potrjuje, da je v državi bivala v dolžini več kot šestih mesecev. Med drugim so se tožilci naslonili na izjave frizerjev, tehničnih delavcev, plesnih učiteljev, terapevtk, kozmetičarjev, ginekologov in njenega šoferja. Tožilstvo je prepričano, da je Shakira načrtno skušala utajiti davke in je v ta namen skrivala svoje dohodke v davčnih oazah. 

"Začeli so se sliniti"

Pevka na drugi strani vse obtožbe zanika in obtožuje španske davčne organe, da vodijo kampanjo za omadeževanje njenega ugleda. Njen primer jim služi samo kot zgled za druge španske davkoplačevalce. "To so lažne obtožbe," je Shakira dejala v lanskem intervjuju. "Prvič, takrat sploh nisem preživela v državi 183 dni na leto. Bila sem zaposlena s svojimi poklicnimi obveznostmi po vsem svetu. Drugič, plačala sem vse, kar so trdili, da dolgujem, celo preden so vložili tožbo. Tako da jim danes ne dolgujem ničesar."

Po njenem prepričanju je povod za vse skupaj njen dolgoletni intimni odnos z nekdanjim nogometašem Barcelone Gerardom Piquejem. Par se je sicer zelo burno ločil lani, ker naj bi jo Pique varal z neko 22-letnico. 

"Španski davčni organi so videli, da sem hodila s španskim državljanom, zato so se začeli sliniti," je bila neposredna zvezdnica. Po njenih besedah so želeli za vsako ceno priti do njenega denarja, pa čeprav so vedeli, da v Španiji ni preživela zakonsko predvidenega časa in da njeni dohodki ne izvirajo iz Španije. 

Shakira in Piquet | Avtor: Profimedia Profimedia

Shakira je menda zavrnila ponudbo za sporazum s tožilstvom, ki bi jo obvaroval zapora, piše Guardian. Sojenje bo trajalo do 14. decembra. Ne glede na izid primera pa pevka s španskimi sodišči še ni končala, saj jo čaka še obtožnica, da leta 2018 ni plačala davka v višini 6,6 milijona evrov.

Shakira je prejšnji teden v španski Sevilli prejela tri nagrade Latin Grammy, tudi za najboljšo pesem leta. Še vedno je tudi rekorderka Youtuba, potem ko je njena pesem Diss, v kateri obračuna z nekdanjim partnerjem Piquejem, v 24 urah dosegla kar 63 milijonov ogledov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:26 20.november 2023.

    Spet butast naslov!!!

Sorodne novice