Vizita za živali > Novice
192 ogledov

Nesreča: Medved poškodoval ograjo in se pognal pred avto

Poškodovana ograja medved Dars
Medved le kilometer vstran od prehoda za živali.

V nedeljo okoli 21. ure je na dolenjsko avtocesto med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje, v smeri Ljubljane, zašel medved. Za žival se je končalo tragično, proti Ljubljani je bil namreč v tem času gost promet in v medveda je trčil avtomobil. Na srečo sta jo potnika, državljana BIH, odnesla brez večjih poškodb. 

Po podatkih Lovske zveze Slovenije, gre za prvo takšno nesrečo letos, ki pa pri nas niso tako redke. Najbolj črni odsek je na regionalni cesti Ljubljana–Kočevje, pri Jasnici in pri Ortneku, kjer je bilo v desetih letih povoženih kar 28 medvedov, zadnji septembra lani. 

Avto nesreča medved | Avtor: PGD Grosuplje PGD Grosuplje
Primorka najbolj usodna

Kar se avtocest tiče, je za medvede najbolj usodna primorska avtocesta, kjer je v letih 2005 do 2014 poginilo 14 medvedov. 

Povoženi medvedi od leta 2005 - 2014 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na dolenjski avtocesti so v tem času zabeležili dva trka in mu sinoči dodali še enega. Kot so nam pojasnili na Darsu, se je nesreča zgodila le kilometer vstran od prehoda, ki ga živali uporabljajo za prečkanje avtocest.

Tunel za prehod živali pod AC | Avtor: Dars Dars
Sicer imamo v Sloveniji okoli tisoč takšnih nadvozov, podvozov, mostov, viaduktov, tunelov, pokritih vkopov in prepustov, ki jih živali uporabljajo za prehajanje čez oziroma pod avtocesto: "DARS ograjo redno pregleduje, tudi ograja na dolenjskem AC odseku je bila pregledana, je pa dejstvo, da medveda ograja ne ustavi, saj jo prepleza."

Kako preprečiti nesreče?

Pojasnjujejo, da živali na avtocesto najpogosteje zaidejo na avtocestnih priključkih, kjer se konča zaščitna ograja, kar je zelo težko preprečiti: "Živali na avtocesti prav zaradi velike hitrosti vozil predstavljajo veliko nevarnost za udeležence v prometu, hkrati pa tudi za naše zaposlene, ki se vsak dan trudijo, da bi živali, ki so zašle na avtocesto, še pravočasno odgnali proti najbližjemu priključku."

Nadvoz za prečkanje živali AC | Avtor: Dars Dars
Zaradi zgoraj navedene problematike in da bi zmanjšali število živali, ki zaidejo na avtocesto, se Dars v zadnjem času vedno bolj odloča za zvočne odvračalne naprave. "Omenjeno napravo so leta 2007 kot prvi poskusno postavili sodelavci z ACB Hrušica na območju gorenjske avtoceste. Raziskava o njeni učinkovitosti, ki je potrdila, da je na cestah, ki so zaščitene s to napravo, bistveno manj (celo do 92 %) povožene divjadi," so nam še pojasnili in dodali, da bo z omenjeni odvračali najbolje opremljena pomurska avtocesta. 

Medved prepleza ograjo

V okviru mednarodnega projek Life Dinalp Bear, katerega cilj je zmanjšati povoze za tretjino, na izbranih odsekih avtoceste Ljubljana - Postojna nemeščajo električni ograji na zunanjo stran obstoječe kovinske ograje avtoceste: "Električna ograja se namešča na obeh straneh avtoceste v sistemu treh žic in bo preprečevala plezanje medvedov preko ograje in s tem njihov dostop na avtocesto," so pojasnili na Darsu. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Bozidar.Frelih 21:07 27.februar 2017.

    Predlagam da se ustanovi posebno delovno telo za izobraževanje medvedov o varnosti v prometu. Tako bi lahko zagotovili službo in dobro plačo najmanj sedmim parazitom.

  • Avatar krojac
    krojac 20:30 27.februar 2017.

    Tudi pri medvedih prihaja do samomora - so pač taki časi