Svet
184 ogledov

Milena Žagar po napadu v Tuniziji: Zaenkrat samo do Izole!

Teroristični napad v Tuniziji EPA
Slovencev, ki imajo počitnice to poletje rezervirane v Tuniziji, je okrog dva tisoč. Oasis tours, edini čarterist za to državo pri nas, ponuja različne rešitive v primeru, če bi se po nedavnem terorističnem napadu premislili. Slovenka, ki je prišla iz Tunizije, pravi, da v muslimanski svet nikoli ali pa vsaj "še lep čas" več ne gre.

Vam povem, da nas je še vedno strah. Predvsem smo vesele, da smo doma in na varnem,” izkušnjo iz Tunizije opisuje Milena Žagar, ki se je iz arabske države po napadu tam domov vrnila skupaj s še šestimi ženskami in štirimi deklicami. “V naši skupini smo bile same ženske. Res nas je bilo pošteno strah, vendar glede na to, da ženske veljamo za šibkejše, smo se kar dobro držale,” pove v smehu.

Ko govori o napadu na turistični kompleks, se vendarle popolnoma zresni. “Ne morete si predstavljati te panike, ko človek sliši strele. Vse je frčalo, starši so po bazenih iskali otroke, kričanje je bilo, jok otrok, popolna panika,” pravi Žagarjeva in doda, da je še najhuje to, ker turisti niso vedeli, kaj naj naredijo, kam naj se skrijejo, da bo najbolje oz. najvarneje. “Me smo imele še srečo, naša plaža je bila tik ob tisti, kjer je prišlo do napada, v času napada nas tam ni bilo, kopale smo se v bazenu,” pove in doda, da je njena nečakinja Polona Šager hitro pograbila svoji dve deklici, stari 4štiri in šest let, in z njima bežala na varno.

Agencija jim je stopila nasproti

Sledile so dolge ure čakanja. “Naše vodičke v času napada ni bilo v kompleksu, prišla je komaj ob desetih. Med tem časom nas je miril srbski predstavnik za njihove goste, vendar tudi on ni imel nekih oprijemljivih informacij,” pove Žagarjeva. Doda, da so jim po povratku vodičke v kompleks povedali, da bodo informacije glede željenega povratka v Slovenijo dobili ob desetih zjutraj naslednjega dne.

Sledila je mučna noč strahu. “Zjutraj pa se je potem kar hitro vse odvrtelo, Oasis tours je res lepo poskrbel za nas. Ko smo govorili z njihovim predstavnikom v Sloveniji, so nam hitro uredili prihod domov in to na njihove stroške,” poudari Žagarjeva in doda, da je prepotovala dobršen del Egipta in Jordanije, tudi v Tunisu je že bila, vendar da se po tej izkušnji zagotovo v ta del sveta ne bo več vrnila. “Dobro, nikoli ne reci nikoli, vendar za zdaj vam povem, da grem samo do Izole, nikamor dlje!

Teroristični napad v Tuniziji | Avtor: EPA EPA

Več kot dva tisoč rezervacij

Miha Menegalija iz Oasis toursa, ki edini organizira čarterske polete in počitnice za slovenske goste v Tuniziji, pove, da že urejajo ponudbe za tiste, ki so si glede svojih počitnic po napadu premislili. “Ponujamo jim bodisi kasnejše termine bodisi počitnice v drugih državah, kot so Ciper, Egipt, Turčija,” pove in doda, da je trenutno dobrih dva tisoč slovenskih rezervacij za Tunizijo.

Na naše vprašanje, ali bodo morali – v primeru, da gre za dražjo ponudbo – doplačati, odgovori pritrdilno, vendar hkrati poudari, da če bodo izbrali cenejše počitnice, jim bodo denar povrnili. “V skrajnem primeru, če se ne bodo odločili za nobeno ponujeno alternativo, jim bomo tudi povrnili denar,” zagotavlja Menegalija.

Pričakuje upad povpraševanja po letovanju v Tuniziji. “Ja, žal bo ta napad vsekakor imel posledice. Kakšne, bomo šele videli. Bi pa poudaril, da do napada kakega skrajneža lahko pride v Tuniziji, ali pa kjerkoli po svetu, tudi v Sloveniji!

Gostje v Turčijo in Grčijo

Ohromitev turizma v Tuniziji po takšnem napadu napoveduje tudi vodja marketinga v Agenciji Sonček Nataša Jeza Kotnik.Redke izjeme potujejo tja v takšnih primerih zaradi znižanih cen, pa tudi zato, ker menijo, da je zaradi poostrenih varnostnih razmer celo bolj varno. Ne glede na to, se bo večina slovenskih gostov Tuniziji letos kar izognila,” pravi Jeza Kotnikova, ki doda, da so v agenciji po petkovih dogodkih veseli predvsem današnje informacije, da lahko njihovi gostje izberejo katerokoli nadomestno destinacijo počitnic iz tistega kataloga, iz katerega so izbrali počitnice. 

Po njenih besedah je bila sicer že pred napadom Tunizija med slovenskimi gosti letos nekoliko v zatonu, zato po petkovih dogodkih v njihovi agenciji nimajo veliko dela s spremembami. “Najbolj se nam smilijo domačini, ki bodo najbolj občutili posledice tega grozljivega napada, saj se je zgodil na pragu glavne sezone. In od turizma jih tam večina tudi živi.” 

PREBERITE ŠE: 

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • Sandi 13:22 30.junij 2015.

    Glede na to, kako nas naganjaš (Zdej pa marš mi spred oči ...) tudi ti ne deluješ prav milo. Praviš da niti mravljice ne bi pohodil?

  • h3o 11:54 30.junij 2015.

    in kar naenkrat bodo preponosni slovenci ugotovili, da je sosednja hrvačka najbolja na svijetu.

  • Sene 08:50 30.junij 2015.

    Pa kaj ne vidš tuki gor. Sami doktorji iz vseh področij!!! Obupni ste ljudje. Slovenčki moji niste resni!!! Zaprite meje in se požrite med sabo v svoji državi!!!Pa kaki muslimani pa kaj vam je!!!??? Pa da je ta človk ...prikaži več biu musliman nebi on šou strelad narod okrog!!! Pa kreteni nešolani eni!!!! Musliman gleda pod noge da mravle nebi pohodu ne da bi šou pobijat nedolžne ljudi!!! Zdej pa marš mi spred oči pa uzamte Kur`an v roke pa berte ne mi bit sam pametni brez podlage. Mimo grede profesor Elvedin Pezić vam na zelo lep in humoren način približa Islam. Njegova predavanja najdete na youtube. Pa si mal poglejte pa pol trobezlajte o teh stvareh!!!!!!