Slovenija
29 ogledov

Ministri le za leto in pol

Državni zbor Anže Petkovšek
Potrjeni. Poslanci potrdili tri nove.

Napovedi novega ministra za gospodarstvo Metoda Dragonje so nedorečene in brez časovnice, čeprav je njegov mandat omejen na le leto in pol, ocenjuje nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. "Govori o srednjeročnih načrtih in že iz tega izhaja, da uresničitev svojih zavez prelaga na naslednjo vlado," je kritičen. Preseneča ga tudi ministrova napoved, da bo število zaposlenih na gospodarskem ministrstvu zmanjšal za tretjino: "Napoved je všečna, koristna, a v tej levosredinski koaliciji povsem neuresničljiva. Koliko je realna, pove že to, da se niso vznemirili niti sindikati javnega sektorja," pravi Lahovnik.

Njegova kakovost, poznavanje gospodarskih problemov in izkušnje iz vlad iz preteklosti lahko novemu gospodarskemu ministru ob tako neusklajeni koaliciji in šibkih zavezah v koalicijski pogodbi le malo koristijo, pa o Dragonji meni drug njegov predhodnik Andrej Vizjak: "Tudi če bi bil čudodelnik, sam težko kaj naredi." Vizjak je prepričan, da je koalicija preveč neusklajena za gospodarski preboj.

Lahovnik je sicer skeptičen tudi do napovedi prav tako potrjene ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza, da bo uvedla nove trošarine na sladke pijače in mastno hrano: "Minil ni niti teden, odkar se je predsednica vlade zaklinjala, da ta vlada ne bo uvajala novih dajatev za gospodarstvo in prebivalstvo."

Proti novim dajatvam

"Trop Skazovo pozivam, naj bremena reševanja zdravstva ne preloži na ramena najšibkejših. Tega v Desusu ne bomo podpirali," je v razpravi v državnem zboru novo ministrico za zdravstvo, ki podpira doplačevanje zdravil na recept, opozoril poslanec Franc Jurša. O uvedbi trošarin na sladke pijače in mastno hrano pa predsednik Desusa Karl Erjavec Trop Skazovi očita, da ni seznanjena s koalicijsko pogodbo, v kateri jasno piše, da novih dajatev ne bo. "Tudi če bi ministrica te spremembe želela uvesti, jih ne more, saj je to stvar koalicije, poslancev in vlade," svari Erjavec. Večina poslancev pa je bila naklonjena ideji o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter prenovitvi košarice pravic.

Poslanci so za novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu potrdili Gorazda Žmavca, čeprav so mu številni zamerili, ker je Slovence v tujini v predstavitvi pred matičnim odborom imenoval za tujce.

http://www.zurnal24.si/pricakovano-imenovanje-treh-novih-ministrov-clanek-224387
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.