Magazin > VIP
209 ogledov

Umrl Kemal Monteno

Kemal Monteno Youtube
V Zagrebu je danes v 66. letu starosti umrl glasbenik Kemal Monteno.

Po večletnem slabem zdravstvenem stanju, ki se je v zadnjih dveh mesecih še dodatno izrazito poslabšalo, je umrl 66-letni bosanski glasbenik Kemal Monteno, poroča Avaz.

V zadnjih mesecih je ob hudi sladkorni bolezni prestal operacijo na srcu in nato še presaditev ledvice, oba posega so mu opravili v zagrebškem kliničnem centru. Sredi decembra se je, po večletnem odlašanju odločil in pristal na transplantacijo, takoj po posegu je bolnišnico Rebro v Zagrebu zapustil, že čez nekaj dni pa se je v zdravniško oskrbo moral vrniti zaradi močno povišane telesne temperature. Odpovedati je zato moral tako dopust v Španiji, kjer je želel preživeti božično-novoletne praznike, in tudi nastop na silvestrovo.

Pred dnevi je bolnišnico zapustil, saj se je spet počutil bolje, danes zjutraj pa se mu je stanje spet naglo poslabšalo, zaradi česar so ga sprejeli na intenzivnem oddelku zagrebškega kliničnega centra, kjer je le nekaj ur zatem izgubil hudo bitko za življenje, priklopljen na aparature in s hudim vnetjem pljuč.

Monteno je leta 1967 začel svojo bogato in uspešno kariero z nastopom v rodnem Sarajevu na festivalu Vaš šlager sezone. Od takrat je bil ljubljenec festivalskega občinstva v Sarajevu, saj je redno prejemal nagrade kot izvajalec, avtor glasbe in besedila.

Po prvi uspešnici Lidija, so se vrstile uspešnice Sarajevo, ljubavi moja, Zemljo moja in mnoge druge.

Posnel je 15 albumov, pri čemer je bil pogosto ne le izvajalec, temveč tudi avtor glasbe in besedil. Sodeloval je s številnimi znanimi glasbeniki iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine (BiH), kot so Arsen Dedić, Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Neda Ukraden.

Komentarjev 1